SD:s gruppledare om politiker: ”Ett överflöd av överklasskärringar”

Uppdaterad 2023-05-31 | Publicerad 2023-05-30

SD vill avveckla jämställdhetsutskottet i Umeå.

Det ledde till en het debatt.

– Det var så overkligt att jag tänkte ”hörde jag verkligen rätt?”, säger fullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark (S).

Sverigedemokraterna i Umeå vill att kommunens jämställdhetsutskott ska avvecklas.

Det var också något som SD:s gruppledare Lars Forsgren tog upp under måndagens debatt i kommunfullmäktige.

– Detta utskott och dess yttrande är helt värdelösa eller rent av skadliga, sa Lars Forsgren, och fortsatte:

– Den enda förklaringen till dess existens är, som jag ser det, att ni partier här inne har ett överflöd av överklasskärringar som ni måste placera.

Men kort efter att han lagt fram sitt förslag blev han avbruten av fullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark (S).

– Stopp, be om förlåtelse!

Lars Forsgren bad snabbt om ursäkt och frågade därefter om han fick fortsätta.

– I alla fall, haha... Var det väldigt hårt det där? Det känns jobbigt, jag förstår det. Men i alla fall, jag tycker inte att skattebetalarna ska stå för en sådan kostnad. Vill man diskutera de här frågorna, ja men skapa en syjunta i så fall.

Sverigedemokraten Lars Forsgren (SD) under debatten i kommunfullmäktige.

Första gången det hänt

Utspelet blev snabbt uppmärksammat i lokala medier och fick spridning på sociala medier. Marie-Louise Rönnmark säger att hon trodde att hon först hörde fel.

– Det var första gången som det var på det viset i fullmäktige. Det var så overkligt så jag tänkte ”hörde jag verkligen rätt?”. Men en ursäkt krävde jag, som ordförande kan man se till att det blir ordning i leden, säger hon.

Marie-Louise Rönnmark (S).

Vidare säger hon att kommunens jämställdhetsutskott har funnits sedan 90-talet. Hon upplever också att debatten vanligtvis är väldigt öppen.

– Det här är allvarligt, det visar hur viktigt det är att upprätthålla de här frågorna. Det handlar om mänskliga rättigheter, om demokrati och jämställdhet. De måste vara högst upp på agendan, fortsätter Marie-Louise Rönnmark.

”Kommer använda det igen”

I ett mejl till Aftonbladet skriver Lars Forsgren att han i efterhand tycker att det är rimligt att han blev tillsagd.

Han skriver också att han inte hade någon ambition att bråka med Marie-Louise Rönnmark under debatten – även om han ”fortfarande står för andemeningen i uttalandet”.

”Utskottet fyller ingen som helst funktion för kommuninvånarna och vi har som ambition att avveckla samtlig verksamhet som inte gynnar medborgarna”, skriver han.

Vad menar du med ”överklasskärringar”?

”Specifikt avses Umeå kommuns politiska elit och översittare som återkommande bränner skattemedel på nonsens. Det som diskuterades igår var genusvetenskap som genomsyrar hela kommunens verksamhet och Jämställdhetsutskottets vara eller icke vara”, skriver Lars Forsgren.

Vad tänker du om ditt uttalande i dag?

”Ändå rätt effektivt och glad att diskussionen om kommunens slöseri kommer till ljuset”, skriver han vidare.