Larmen inifrån de rasade husen – vädjar om hjälp

72 kritiska timmar

Klockan tickar i räddningsarbetet efter jordbävningen som drabbat Turkiet och Syrien.

Nu larmar människor som sitter fast under rasmassorna i filmer på sociala medier, och det största hotet är kylan.

– Är man skadad och ligger under rasmassorna är man extremt sårbar och kan frysa ihjäl, säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin.

När morgonen gryr i Turkiet söker familjer, grannar och räddningsarbetare desperat efter överlevare efter jordbävningen.

– Människor är rädda och chockade, det råder kaos, förvirring och oro. Folk är ute på gatorna för de kan inte återvända till sina hus, säger Gabriel Karlsson som jobbar på Röda korset i Damaskus i Syrien.

Hundratals rapporteras vara döda och flera tusentals skadade.

 PLUS: Svenska Suzie, 23: ”Det skakade så att jag spydde”

På sociala medier cirkulerar nu filmer efter människor som sitter fast och söker hjälp. I en av filmerna syns två personer ligga på minimal yta under rasmassorna. De skriver vilken adress de befinner sig och att de är i närheten av ett hotell.

”Syster, vi är i en väldigt dålig situation. Titta på taket, taket ligger på oss. Vi är under alla rör, allt är på oss.”

En annan person har lagt upp en video där han pratar med sin son.

”Visa din hand för mig, vi kommer att rädda dig.”

På filmen syns en hand sticka upp mellan de tunga betongblocken.

Räddningspersonal på plats i Adana i Turkiet vid ett förstört hus.
Räddningspersonal på plats i Adana i Turkiet vid ett förstört hus.
En person lyfts iväg.
En person lyfts iväg.

72 kritiska timmar

Räddningsarbetet är en kamp mot tiden, och ett av de största hoten är kylan. Enligt Gabriel Karlsson som jobbar på Röda korset i Damaskus, Syrien är de kommande 72 timmarna helt avgörande.

– De här timmarna är jätteviktiga, det är nu vi kan försöka så många liv som möjligt. Det är kallt i Syrien, det regnar och folk som är under rasmassorna väntar på hjälp.

Även Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, säger att kylan är det största hotet.

– Kroppen klarar inte av kylan. Man måste få till fältsjukhus där man kan få till värme, annars går det inte att operera, annars dör folk av kylan. Det är det överhängande hotet, säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin.

Men räddningsarbetet har många utmaningar, gatorna är fyllda med folk och bilar, vilket försenar räddningsarbetet, säger Gabriel Karlsson.

– Resurserna är knappa. Vi hoppas responsen kommer motsvara den katastrof som landet upplevt. Syrien är redan under riktigt hårda sanktioner, det är brist på bränsle, det är brist på el och det är svårt för oss att till och med få ambulanserna att åka ut.

”Ett intressant politiskt läge”

MSB har fått en förfrågan att hjälpa till, och utrikesminister Tobias Billström har sträckt ut sin hand till Erdogan och säger Sverige kan hjäpa till med det som behövs.

– Det är ett intressant politiskt läge, där Sverige kanske har chansen att göra någonting bra, säger Johan von Schreeb.

 PLUS: Svenska Suzie, 23: ”Det skakade så att jag spydde”

Det Sverige kan hjälpa till med är att bygga upp infrastruktur och värmetält så människor kan hålla värmen. Han har själv kontakt med WHO och är själv på standby för att åka ner på plats, för att jobba med samordning. Med tanke på att området har varit drabbat av konflikter finns det redan sedan innan vissa problem med förnödenheter.

– Det är viktigt att det inte blir hundra olika aktörer, utan att man jobbar tillsammans. Det är den stora utmaningen – det blir så kaosartat och ingen vet vem det är som bestämmer. Då dupliceras arbetet och det blir dålig kvalitet.

Publisert:

LÄS VIDARE