Ljusterror mot Navalnyj: ”Kommer bli blind om tre månader”

Extremt starka lampor har installerats i Aleksej Navalnyjs cell, som hotar att göra honom blind.

Putins värste fiende har suttit inlåst i 743 dagar och nu lanseras kampanjen #FreeNavalny.

– Min pappa är oskyldig och förtjänar att vara fri, säger dottern Darja Navalnaja, 21.

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, 46, greps omedelbart när han landade i Moskva den 17 januari 2021, och har suttit inlåst sedan dess.

Då hade han överlevt den ryska säkerhetstjänstens mordförsök i Sibirien i augusti 2020 med nervgiftet Novitjok. Efter akut sjukvård och flera månaders rehabilitering i Tyskland återvände han till hemlandet.

I dag är han dömd till sammanlagt 11,5 års fängelse och riskerar över 30 års inlåsning.

Sedan juni 2022 sitter han på högsäkerhetsfängelset IK-6 i Melechovo. Ett fängelse i fängelset har inretts för Navalnyj, där han är isolerad från övriga fångar.

Han placeras regelbundet – hittills elva gånger – i straffcell för minsta förseelse. När han tvättade sig i ansiktet klockan 05:24 på morgonen i stället för enligt schemat klockan 06:00 hamnade han i straffcell i 15 dagar. Samma påföljd fick Navalnyj när han gick utan jacka och inte hade knäppt en knapp, liksom när han tilltalade en anställd med titel och efternamn istället för med förnamn och fadersnamn.

PLUS: Minst 23 oligarker drabbade av ”plötsligt dödssyndrom”

Aleksej Navalnyj hotas av 30 års fängelse.
Aleksej Navalnyj hotas av 30 års fängelse.

Redan i mars 2021 hungerstrejkade han i 24 dagar för att få vård mot ryggsmärtor och muskelproblem i benen. Efter två års undermålig läkarvård krävde 100-tals läkare i ett öppet brev i januari 2023 att mobbningen av Navalnyj måste upphöra och att han måste få adekvat läkarvård, enligt tidningen Meduza. På Instagram skrev han själv om sina ryggproblem nyligen:

– Om man låser in en person i en straffcell, där han antingen kan stå eller sitta på en järnpall 16 timmar om dagen, så kommer även en frisk person att få ryggsmärtor efter en månad.

Han får inte ens ligga ner, eftersom den väggfasta sängen måste vara uppfälld mellan klockan sex på morgonen och tio på kvällen.

Aleksej Navalnyj från fängelset i juni förra året.
Aleksej Navalnyj från fängelset i juni förra året.

”Blir galen av detta”

Det senaste hotet mot hans hälsa är att tre kraftiga lampor installerats i hans två gånger tre meter stora cell, som kommer att göra honom blind på tre månader, skriver Navalnyj själv på Instagram.

Försöken att bryta ner Aleksej Navalnyj i fängelset är inte bara fysiska, utan även psykiska. Den 12 januari skrev han på Instagram om hur en psykiskt sjuk fånge placerats i cellen intill:

– Ingen normal person kan skrika 14 timmar varje dag och tre timmar varje natt i en månad. Och när jag säger ”skrika” så menar jag ett tjutande som får nackvenerna att svullna. Jag har blir alldeles galen av detta den senaste månaden, skriver Navalnyj.

Kampanjen för Aleksej Navalnyjs frigivning, som dragits igång av hans medarbetare i exil och som frontas av dottern Darja, startade den 17 januari och har hittills fått 485 000 underskrifter.

– Navalnyj är utsatt för dödlig fara, ändå fortsätter han att stå för det han tror på. Han har visat sig vara villig att offra sin frihet, sin hälsa och till och med sitt liv för att Ryssland ska bli ett demokratiskt, blomstrande land, skrev Darja Navalnaja nyligen i tidningen Time.

Aleksej Navalnyj får inte längre träffa sin familj i fängelset. Inte ens hans advokater får träffa honom på riktigt. Fönstret i besöksrummet har täckts av en ogenomskinlig film, så att de numera bara ser Navalnyjs silhuett och hör hans röst.

Darja Navalnaja, 21.
Darja Navalnaja, 21.
Publisert:

LÄS VIDARE