”Det gör mig enormt frustrerad”

NYHETER

Den misstänkte 39-årige terroristen skulle utvisas från Sverige, men han höll sig undan polisen.

– Det gör mig enormt frustrerad. Har man fått avslag ska man lämna landet, säger statsminister Stefan Löfven.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Statsminister Stefan Löfven.

Stefan Löfven omvaldes enhälligt som partiordförande för Socialdemokraterna.

De drygt 350 ombud ställde sig mangrant upp och applåderade när han kom in till kongressalen i Göteborg vid 13-tiden på söndagen.

Han la handen på hjärtat, bugade sig lätt, såg nästan bortkommen där han stod på den stora scenen.

– Några kommer aldrig att få höra sina älskades röster igen, sa Stefan Löfven från podiet.

Rösten kom av sig, men han samlade sig snabbt.

”Alla som får avslag ska återvända hem”

I talet som spände över flera politikområden markerade han tydligt mot partikamrater som motionerat om mer generös flyktingpolitik och permanenta uppehållstillstånd.

– Det är bara genom EU som vi kan skapa ett hållbart flyktingmottagande. Sverige ska inte tillbaka till den situation vi hade hösten 2015. Aldrig, slog han fast.

Han sa också:

– Alla som får avslag ska återvända hem.

39-åringen hölls sig undan polisen

En kort stund innan han ha sa det bekräftade polisen att den misstänkte terroristen hade fått avslag på sin asylansökan. Men 39-åringen lyckades hålla sig undan. Nu misstänks han för att ha dödat fyra personer.

Hur kommenterar du att den misstänkte terroristen har lyckats hålla sig i landet trots avslag?

– Det gör mig frustrerad. Vi har en ordnad migrationspolitik och människor som kommer hit och får avslag måste åka hem, svarar han på Aftonbladets fråga.

Möjligheterna att verkställa avvisningsbeslut måste förbättras. Den som beviljas uppehållstillstånd ska samhället göra sitt bästa för, men ett nej ska vara ett nej, sa statsministern.

– Vi har ökat återvändande med någonstans 50 procent under förra året. Det handlar om närmare 24 000 människor förra året. Det är viktigt för tilliten i samhället att migrationspolitiken fungerar.

”Ja är ja, nej är nej”

Hur terrordådet påverkar den interna debatten om migrationsfrågan, vill statsministern inte spekulera om.

– Jag törs inte dra några slutsatser. Vi ska stå för någonting av ideologiska skäl. Vi står upp för asylrätten men det måste vara en ordnad politik, ja är ja nej är nej.

Efter lördagskvällens sena förhandlingar har partistyrelsen mjukat upp sin linje i migrationsfrågan. Men det står klart att den inte kommer att skilja sig från de övriga EU-länderna.

”Socialdemokraternas principiella inställning är att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering. Vi kommer i EU att 30 arbeta för en förbättring i dessa avseenden”, står det nu i partistyrelsens kompromissförslag. Något som i princip alla som yrkade för en mer generös politik ställde sig bakom på söndagseftermiddagen.

– Vi måste ha ett system i EU som fungerar. Jag tycker att fler ska tänka så. Har vi inte större möjligheter att hjälpa flyktingarna om hela EU tar sitt ansvar? Jo, det har vi. Det är därför jag driver EU-perspektivet så hårt, säger Löfven.

ARTIKELN HANDLAR OM