Så agerar du på sociala medier efter attacken

Foto: Stefan Jerrevang
Var källkritisk och undvik att sprida obekräftade uppgifter efter händelserna i Stockholm.
NYHETER

Efter attacken i Stockholm sprids mycket rykten, och många är av naturliga skäl oroliga. Det kan vara bra att hålla fast vid vissa tumregler – här är en lista.

Kort efter lastbilsattacken inträffat på fredagseftermiddagen började såväl rykten som bilder från händelserna i Stockholm att spridas via Twitter, Snapchat, Instagram och Facebook.

I sådana här lägen är vissa tumregler viktiga att hålla fast vid.

  • Sprid inte bilder från händelsen. Det här är extra viktigt om personer som farit illa kan identifieras på fotografierna.

  • Sprid inte obekräftade uppgifter om vad som har hänt. Det bidrar bara till att öka oro bland allmänheten. Var källkritisk.

  • Sprid inte uppgifter om polisinsatser. Vet du något som hänt, hör av dig till polisen eller medier som Aftonbladet.

En bra och utförlig lista återfinns hos Krisinformation.

Så kan du hjälpa

  • Om du befinner dig i Stockholm rekommenderas du att använda dig av Facebooks ”Safety check”-funktion för att visa att du är trygg. Alla dina vänner på Facebook får då en notifikation om att du befinner dig i trygghet.

  • Många Stockholmsbor har svårt att ta sig hem efter händelserna, eftersom all tunnelbane- och pendeltågstrafik, samt all busstrafik i innerstan, är stoppad tills vidare. Stockholmare hjälper varandra genom att erbjuda trygga rum via hashtaggen #openstockholm.
    Om du kan erbjuda en trygg plats till andra, eller behöver någonstans att ta vägen, är det ett bra alternativ. För ytterligare uppdatering om trafikläget, håll koll på SL:s hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM