FN: Allvarliga krigsbrott i Aleppo

NYHETER

Flera allvarliga krigsbrott ägde rum under slaget i Aleppo, slår FN:s råd för mänskliga rättigheter fast i en ny rapport.

Syriska armén beskylls för att ha använt kemiska vapen, ryska styrkor för att ha använt klusterbomber, och oppositionsstyrkor ska ha använt civila som mänskliga sköldar.

FN:s utredningskommission för Syrien har utrett vad som skedde under juli fram till december 2016 i Aleppo i Syrien, då regeringen genomförde en offensiv mot östra Aleppo för att till slut ta kontrollen över staden.

I sin rapport, som kommissionen lämnat över till FN:s råd för mänskliga rättigheter, konstaterar man att civila utsattes för oerhört våld och att flera allvarliga krigsbrott ägde rum.

Bombade sjukhus

Den syriska armén begick enligt rapporten dessa krigsbrott när man med avsikt bombade sjukhus, vårdplatser och sjukvårdspersonal. Just bombandet av sjukhus har även tidigare utredningar tagit upp.

Men de syriska styrkorna har tillsammans med ryska stridsflyg också attackerat skolor och marknader, med hundratals döda som resultat, uppger kommissionen i den nya rapporten. Utredningen är baserad på 291 intervjuer med bland annat boende i Aleppo, satellitbilder, fotografier, videoklipp och medicinska rapporter.

Attack mot hjälpkonvoj

En av de allra grymmaste attackerna var den mot en hjälpkonvoj från Röda korset i september förra året, står det i rapporten. Syriskt flygvapen attackerade konvojen i Orum al-Kubra, vid Aleppos landsbygd, med flit enligt utredningen. Det ledde till att 14 hjälparbetare miste livet och 17 lastbilar med förnödenheter förstördes. Allt humanitärt bistånd till Syrien drogs in efter attacken.

– Under inga förutsättningar får hjälparbetare bli måltavlor. En avsiktlig attack som den i Orum al-Kubra räknas som krigsbrott och de ansvariga måste ställas inför rätta för sitt agerande, säger FN-kommissionären Carla del Ponte i ett uttalande.

Klorbomber

Den syriska regimen pekas ut som ansvarig för att upprepade gånger ha använt förbjudna kemiska vapen, som klorbomber, använts mot civilbefolkningen. Ryska stridsflyg ska ha använt klusterbomber, även de förbjudna enligt krigets lagar.

Rapporten tar upp flera attacker där de förbjudna vapnen använts. Vid ett tillfälle i september skedde ett klorbombsanfall i al-Sukkaridistriktet i östra Aleppo där en man och en 13-årig flicka kvävdes till döds. Dessutom ska över 80 civila ha skadats i attacken.

Under december månad kom uppgifter om kemiska vapen allt oftare från östra Aleppo. I bostadsområdet al-Kalasa ska de ha skett dagligen, alltid vid omkring 16-tiden på eftermiddagen.

Även oppositionen anklagas

”Användandet av klorbomber av syriska styrkor följer ett mönster som observerats under 2014 och 2015”, står det i rapporten.

Även militanta grupper på oppositionssidan anklagas för att upprepade gånger ha attackerat invånare i västra Aleppo med civila offer som resultat. Flertalet av attackerna hade inget militärt mål, de utfördes för att terrorisera civila, menar kommissionen.

De beväpnade grupperna använde sig av improviserade och hemmasnickrade vapen, bland annat ombyggda granatkastare som rapporten kallar ”helvetesbomber”.

Mänskliga sköldar

När det blev allt mer uppenbart att regeringen höll på att ta kontrollen över östra Aleppo sköt väpnade grupper mot civila som försökte fly till de gröna evakueringsbussarna, och andra civila användes som mänskliga sköldar, något som också anses vara ett krigsbrott, enligt FN.

Den syriska armén anklagas å sin sida för att ha fängslat människor som försökt lämna östra Aleppo utan att ge dem möjlighet till någon rättslig prövning.

Att flera av de som evakuerades från östra Aleppo placerats i staden Idlib, där striderna fortsätter, fördöms också av FN.

”Ignorera krigets lagar”

– Våldet i Aleppo som dokumenterats i vår rapport borde rikta det internationella samfundets fokus på att de stridande parterna cyniskt fortsätter att ignorera krigets lagar. Att medvetet rikta in sig på civila har resulterat i enorma förluster av människoliv, hundratals barn inkluderat, säger kommissionens chef Paulo Pinheiro i ett uttalande.

FN:s säkerhetsråd röstade i går om sanktioner mot syriska regimen efter rapporter om användandet av kemiska vapen redan 2014 och 2015, men resolutionen röstades ner av Ryssland och Kina.

ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

Krigsbrott

Syrien