Folkomröstningen om ny grundlag i Turkiet

Erdogan: Nederländerna är fascistiskt

Av: 

TT

NYHETER

Ankara utdelar nazistanklagelser – och hotar att hindra nederländska plan att landa i Turkiet – efter Haagregeringens beslut att neka utrikesminister Mevlüt Çavusoglu att valkampanja i landet.
Nu planerar Çavusoglu att hålla ett möte i Frankrike.

– De är efterföljare till nazisterna, de är fascister, sade en upprörd Recep Tayyip Erdogan i ett tal i Ankara sedan utrikesministerns plan nekats landningstillstånd i Nederländerna, skriver flera medier.
Erdogan, som utlovar hårda reaktioner efter beslutet, antydde att Ankara kan komma att neka nederländska plan att landa på turkisk mark.

”Galen kommentar”

Naziliknelsen tas emot med förvåning och indignation i Nederländerna.
– Det är en galen kommentar, så klart. Jag förstår att de blir arga, men här gick man långt över gränsen, sade premiärminister Mark Rutte under en kampanj inför Nederländernas parlamentsval, enligt Reuters.

Flera europeiska städer, bland annat i Tyskland, har den senaste tiden satt stopp för det styrande turkiska AK-partiets valaktiviteter bland exilturkar, bland annat med hänvisning till säkerhetsskäl. Även där liknade Tayyip Erdogan sina europeiska kollegors agerande vid nazisternas metoder, vilket väckte mycket starka reaktioner i Tyskland.

I Tyskland har frågan skötts på lokal nivå. I Nederländerna däremot har det hettat till så till den grad att regeringen trädde in på lördagen.

Utöka makten

Planen var att Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu skulle delta i ett valmöte i Rotterdam, för att söka stöd inför en folkomröstning i april om att kraftigt utöka presidentens makt och befogenheter. Kritiker menar att den föreslagna konstitutionen i praktiken skulle göra Turkiets president enväldig.

Flera nederländska politiker, bland annat den kontroversielle Geert Wilders, har uttalat sig negativt till mötet, och tidigare i veckan kom beskedet att det ställs in. Det förklarade dock stadens borgmästare med att platsen där mötet skulle hållas inte längre var tillgänglig.

I en intervju med CNN Türk under lördagsmorgonen meddelade Çavusoglu att han ämnade åka till Nederländerna ändå. Han hotade med hårda ekonomiska och politiska sanktioner, om han inte fick landa.

Inget landningstillstånd

Sanktionshoten blev för mycket för Nederländerna. Regeringen beslutade att inte ge tillstånd för Çavusoglus flygplan att landa, med hänvisning till säkerhetsskäl. Det blev omöjligt att hitta en lösning efter hoten, skriver Nederländernas premiärminister Mark Rutte på Facebook enligt Reuters.

På kvällen meddelade franska myndighetskällor att Çavusoglu planerar att hålla ett tal i Metz i östra Frankrike på söndag.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Turkiet går mot enmansstyre – den nya grundlagen på 30 sekunder

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkomröstningen om ny grundlag i Turkiet

Nazism