Ber 46 Obama-åklagare avgå

avJoakim Magnå, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

De 46 federala åklagarna tillsattes alla under Obamas tid i Vita huset – nu har president Trumps stab bett dem att skicka in sina avskedsansökningar.

Preet Bharara, som Trump tidigare bett stanna på sin post, vägrade dock att ge sig utan strid.

”Jag avgick inte. Alldeles nyss fick jag sparken”, skriver han på Twitter.

1 av 2 | Foto: MANDEL NGAN / AFP

Nytillträdda amerikanska presidenter brukar rensa frejdigt bland politisk tillsatt myndighetspersonal. Men beslutet att be så många av den tidigare presidentens kvarvarande federala åklagare avgå på en och samma gång är ovanligt. Inte minst eftersom många tvingas sluta med omedelbar verkan.

Justitieminister Jeff Sessions är den som formellt står bakom beslutet.

Den framstående New York-åklagaren Preet Bharara finns bland de 46 juristerna som har ombetts att skicka in sina avskedsansökningar. Detta trots att han under ett möte med Donald Trump efter valet i november blev ombedd att stanna, rapporterar nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Skickade inte in ansökan

Men Preet Bharara gav sig inte utan strid. Trots justitiedepartementets order skickade han aldrig in sin avskedsansökan på fredagen. Enligt källor till CNN ville Preet Bharara i stället tvinga Trump att offentligt avskeda honom.

Under lördagen fick han till slut sparken, skriver han själv på Twitter.

”Jag avgick inte. Alldeles nyss fick jag sparken. Att vara federal överåklagare i New Yorks södra distrikt kommer alltid att vara det mest ärofyllda uppdraget i mitt yrkesliv.”

”Utreda, åtala och stoppa”

Att så många som 46 jurister plötsligt ombeds säga upp sig innebär att en del av de fall som den federala åklagarmyndigheten driver riskerar att bli lidande.

– Tills det att nya åklagare är godkända, kommer de hängivna karriärsåklagarna inom åklagarmyndigheten fortsätta det viktiga arbetet med att utreda, åtala och stoppa de allra våldsammaste gärningsmännen, säger Sarah Isgur Flores, talesperson för justitiedepartementet, enligt AFP.

I farozonen

Chuck Schumer, ledare för Demokraterna i senaten, förklarar i ett uttalande på Facebook att det abrupta beskedet strider mot hur det brukar gå till. Han tror att viktiga utredningar nu är i farozonen.

– Genom att be alla kvarvarande åklagare om en omedelbar avskedsansökan – innan deras ersättare har godkänts eller ens nominerats – avbryter presidenten pågående fall och utredningar och hindrar att rättvisa skipas, säger han.

Publicerad: