Hörlurarna började plötsligt brinna när hon sov på flyget

NYHETER

Kvinnan satt och sov på planet när hennes hörlurar plötsligt fattade eld.

Nu utreder australiska myndigheter hur olyckan kunde inträffa, skriver CNN.

1 av 4 | Foto: Australian Transport Safety Bureau/Montage
Hörlurarna exploderade i ansiktet på kvinnan.

Olyckan inträffade ungefär två timmar efter det att flyget lyft från Peking i Kina, på väg till Melbourne i Australien. En kvinnlig passagerare hade somnat med hörlurarna på men väcktes plötsligt av en explosion.

– Jag vände mig om och kände hur det brände i ansiktet, säger hon till den australiska byrån för transportsäkerhet, ATSB.

Brännskador och blåsor

Hon insåg att det var hörlurarna som fattat eld och slängde dem ifrån sig. De landade på golvet där de fortsatte att spraka och brinna. Kvinnan hade då hunnit få brännskador och blåsor i ansiktet och på händerna.

En besättningsmedlem skyndade fram med en hink vatten och lyckades släcka elden, och hörlurarna placerades sedan i vattenhinken längst bak i planet. Delar av batteriet och lurarna hade dock smält fast i golvet och gick inte att få bort.

– Folk hostade och kippade efter luft hela vägen hem. Hela kabinen stank av smält plast och bränt hår, säger en passagerare till ATSB.

Enligt ATSB var det batterierna som orsakade olyckan.

Det är inte första gången elektronik orsakar bränder ombord på flygplan. Bara i Australien har incidenterna ökat från tre händelser 2011 till 106 händelser under 2015, skriver CNN.

Kortslutna litiumbatterier

Dagen före olyckan med hörlurarna tvingades ett flyg från Kina nödlanda i Japan efter att en portabel batteriladdare börjat brinna i kabinens bagageutrymme.

Förra året förbjöd amerikanska myndigheter telefonmodellen Samsung Galaxy Note 7 på alla flyg eftersom dess batteri ofta fattade eld. Senare stoppades produktionen av mobilen helt.

Den australiska flygsäkerhetsmyndigheten CASA ska nu utreda händelsen med hörlurarna. Deras talesperson Peter Gibson uppmanar flygresenärer att förvara eventuella litiumbatterier i handbagaget eftersom de vid flera tillfällen orsakat bränder.

– Du måste ha med dem i kabinen, om de får kortslutning i lastutrymmet kommer det ta för lång tid innan brandlarmen upptäcker dem. I kabinen reagerar personalen snabbt om det börjar ryka, säger han till CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM

Australien

Flygtrafik

Bränder

CNN