Bomblarm nära skola i Luleå – barn hölls hemma

1 av 2 | Foto: Simon Eliasson
NYHETER

Ett misstänkt föremål hittades utanför en hälsocentral på Björkskatan i Luleå tidigt på tisdagsmorgonen.

Flera lokaler, däribland en skola, fick utrymmas.

Nationella bombgruppen sköt sönder föremålet – som visade sig vara ofarligt.

Tipsa | Aftonbladet

Föremålet, en mindre låda, hittades vid 04-tiden på tisdagsmorgonen. Omkring två timmar senare inleddes en evakuering av fastigheter i området, enligt lokala medier.

– Vi fick in uppgifter om ett misstänkt farligt föremål som vi tog bilder av och skickade till bombgruppen i Stockholm. De tog beslutet att de vill undersöka föremålet på plats, säger Johan Schlienger, presstalesperson vid polisen i region nord, till Aftonbladet.

Föremålet sköts sönder

Polisen inledde en förundersökning om olaga hot mot grupp. Det har dock inte kommit några uttalade bombhot.

Inom det avspärrade området ligger friskolan Norrskenet med 165 barn från förskolan till högstadiet. Barnen hölls hemma under stora delar av dagen.

– Det var en del samhällsfunktioner som berördes. Framförallt var det svårt att ta sig till hälsocentralen, men även skolan påverkades, säger Johan Schlienger.

Bombgruppen nådde fram till platsen vid lunchtid. Efter en undersökning beslöt de att skjuta sönder föremålet, som bedömdes vara ofarligt. Senare kunde avspärrningarna hävas.

Flera liknande händelser

Incidenten är den tredje bomblarmet i Luleå på bara några veckor. I mitten av mars fick ett flygplan på Luleå airport evakueras efter ett bombhot, som senare avfärdades som oseriöst.

Kort före den händelsen anträffades en man med sprängskador nära Sunderby sjukhus. Polisen spärrade av hans bostad och flera platser längs riksväg 97.

– Jag kan inte svara på om det finns några kopplingar, men det är något som vi kommer att kontrollera under utredningens gång, säger Johan Schlienger.

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå