Gozo

Maltas världskända Azurfönster har kollapsat

”Det är jättesorgligt”

Av: 

Alexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Maltas mest kända turistattraktion Azurfönstret har kollapsat.

Platsen nådde stjärnstatus efter medverkan i tv-serien Game of Thrones och det höga turisttrycket kan ha bidragit till raset av stenbågen.

– Jag blev jätteledsen när jag såg att Azurfönstret var borta, säger Nina Tveit som besökt platsen många gånger.

Stenstrukturen, i form av en båge över vattnet, var Maltas mest välkända och välbesökta turistmål. Dessutom var det en populär plats för många dykare – och kärlekspar.

Azurfönstrets berömdhet ökade ytterligare sedan den populära tv-serien ”Game of Thrones” filmats på platsen, och sociala medier svämmar nu över av minnen från de som besökt stenformationen.

Nina Tveit har varit en flitig besökare vid det nu förstörda Azurfönstret. Hennes familj har kommit hit i 15 års tid för att dyka.

– Det var en väldigt fin plats. Jag är jätteledsen att den är borta. Först trodde man att bara toppen skulle lossna, men att väggarna skulle vara kvar. Men nu har hela formationen rasat, så det finns inget spår av att det ens fanns något där, det är jättesorgligt, säger Nina Tveit.

Turister gick in på avspärrat område

Hon berättar också att området spärrades av redan för ett år sen, då myndigheterna visste att det fanns en rasrisk. Det blev även förbjudet att gå ovanpå bågen.

– Men turister har struntat i det och gått på den ändå, fast man inte fick, säger Nina Tveit.

Hon berättar att det i nuläget är oklart hur långt ned stenarna har rasat, då det finns ett djupt hål precis under havsytan.

– Jag vet inte om de kan lyfta upp stenarna och sätta ihop dem igen på något sätt. Det kanske bildas ett korallrev där nu, ovanpå stenarna, säger Nina Tveit.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gozo

Malta

Game of thrones