”Ebba lägger ut spelplanen för Åkesson”

avSara Milstead

Publicerad:
Uppdaterad:

Våldtäktsbråket mellan Annika Strandhäll och Ebba Busch Thor trappas upp.

Nu anklagar socialförsäkringsministern KD:s partiledare för att ljuga med statistik.

– Det är djupt upprörande att KD inte förstår att de inte har täckning för sina siffror, säger hon.

Den heta diskussionen drog igång under torsdagens partiledardebatt, då Ebba Busch Thor påstod att 100 000 våldtäkter och våldtäktsförsök ägde rum i Sverige 2018.

Det fick Annika Strandhäll att se rött – siffran över anmälda våldtäkter ligger nämligen på betydligt färre, 7 600 fall per år.

Ännu hetsigare blev debatten när Ebba Busch Thor till synes kopplade statistiken till invandring och invandrare.

– Vi hade 100 000 försök till våldtäkt eller riktiga fullbordade våldtäkter förra året. Nästan 8 000 kvinnor som anmälde försök eller fullbordad våldtäkt förra året. Varför ska de här männen få stanna i Sverige? Varför utvisas de inte? Sa KD:s partiledare i SVT:s program.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Annika Strandhäll (S).

Bygger på enkät

I ett Twitterinlägg förklarade Ebba Busch Thor efteråt sina siffror med att statistiken hämtats från Brå NTU, en undersökning som bygger på enkätfrågor. Enligt NTU:s beräkningar hade 112 000 personer utsatts för vad enkäten definierar som ”allvarligt sexuellt brott” 2017.

Forskarna specificerar dock inte allvarligt sexuellt brott som våldtäkt eller försök till våldtäkt. Det finns heller inte någon koppling till invandring i Brås statistik, annat än att de som är offer oftare har utrikesfödda föräldrar.

Ett faktum som har fått socialförsäkringsministern att rasa.

– Ingen annan hade kommit undan med det här. Föreställ dig att Stefan Löfven hade påstått att Sverige har 200 000 våldtäktsförsök per år. Det gör mig fullständigt upprörd, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Tittar man i statistiken ser man att antalet anmälda våldtäkter är 7 600. Ser man till alla allvarliga sexualbrott är det 21 000.

”Lägger ut spelplanen”

Hon anser att Ebba Busch Thors kommentar ”lägger ut spelplanen åt Jimmie Åkesson”.

– Jag förstår att KD är glada för de senaste opinionssiffrorna, men man förväntar sig ändå att KD gör ansvarsfulla uttalanden. Det var heller inte bara jag som reagerade, även Anne Ramberg, ordförande Advokatsamfundet, och hon har god koll.

Anser du att det har blivit mer normaliserat att ljuga inom politiken?

– Det är precis vad det handlar om. Det har blivit allt mer accepterat att skarva, även som framträdande politiker i viktiga frågor.

– Åsiktskorridoren har blivit vidare och det är svårt för väljare att orientera sig i vad som är verkligt och overkligt. Vi har inte sett det här tidigare bland partiledare i Sverige, med undantag för Jimmie Åkesson som alltid varit i en kategori för sig. Det är oroande, säger hon.

Aftonbladet har utan framgång sökt Ebba Busch Thor för en kommentar.

Publicerad: