Nyheter

Ministern om Cypernpassen: Luktar korruption

Av: 

TT

Passkontroll på flygplatsen i Larnaca, Cypern. Personerna på bilden har ingen koppling till texten. Arkivbild.
Passkontroll på flygplatsen i Larnaca, Cypern. Personerna på bilden har ingen koppling till texten. Arkivbild.

NYHETER

Cypern har länge fått kritik för sin försäljning av gyllene pass, som inneburit att medborgare i länder utanför EU kunnat köpa sig ett cypriotiskt pass för omkring 20 miljoner kronor. Då Cypern är ett EU-land ger passet rätt att leva och resa fritt i hela EU.

På söndagen har nya uppgifter framkommit om vilka som egentligen köpt sig inträde i Europa. Av de minst 2 500 gyllene pass som utfärdats mellan 2017 och 2019 har flera gått till personer som skulle kunna utgöra säkerhetshot, rapporterar Ekot i samarbete med al-Jazira och Utrikesmagasinet.

Bland annat har en medlem i släkten bin Ladin köpt ett pass, uppger al-Jazira. Även omkring tusen högt uppsatta ryska medborgare, flera av dem med starka kopplingar till Kreml, ska finnas bland "kunderna", enligt det Qatar-baserade tv-bolaget.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) reagerar starkt på nyheten.

– Jag får nog säga att jag tycker det är en helt bisarr verksamhet som vissa medlemsländer ägnar sig åt, och att det luktar korruption lång väg, säger ministern till Ekot , som också påpekar att även Malta och Bulgarien säljer pass.

Cyperns inrikesminister Nicos Nouris försvarar sig med att det hela har skett enligt gällande regelverk, samtidigt som han påpekar att landet nu har stramat upp passförsäljningen.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: