Niger

Nigerattack bromsar internationell samverkan

Av: 

TT

Tillaberiregionen i Niger där 71 soldater dödades i en attack i måndags.

Tillaberiregionen i Niger där 71 soldater dödades i en attack i måndags.

NYHETER

En mycket svår jihadistattack mot en militärpostering i Niger har bromsat det internationella samarbetet mot grupperna i Sahelregionen i Västafrika.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Nigers president Mahamadou Issoufou är överens om att man bör skjuta på den så kallade G5-gruppens planerade möte i Frankrike.

Mötet skulle hållas i december, men de båda ledarna vill nu att det skjuts upp till tidigt nästa år, till följd av den storskaliga attacken mot en militärpostering i Niger där 71 soldater dödades på måndagskvällen.

Macron hade planlagt mötet för att ledarna för Burkina Faso, Mali, Mauretanien, Niger och Tchad bland annat ska få "klargöra" sin syn på den franska militära närvaron i Sahel söder om Sahara. Regeringarna i de fem länderna har mötts av protester om att den franska närvaron är en slags nykolonialism.

De jihadistiska grupperna rör sig över landgränserna i Sahel och är mycket svåra att bekämpa militärt. Den IS-kopplade gruppen Iswap har tagit på sig attacken i Niger.

Enligt landets försvarsdepartement var det "många hundra" tungt beväpnade jihadister som attackerade posteringen. 71 soldater dödades, 12 skadades medan andra saknas, enligt departementet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Över 70 soldater dödade i attack i Niger

ÄMNEN I ARTIKELN

Niger

Frankrike

Emmanuel Macron