Riksrätt mot Donald Trump

Vita huset nobbar riksrättsförhör

Av: 

TT

USA:s president Donald Trump deltar inte och kommer inte heller att skicka någon representant till riksrättsförhören som ska hållas i veckan. Arkivbild.

Foto: Matt McClain/AP/TT

NYHETER

Varken Donald Trump eller någon av hans advokater kommer att delta i riksrättsförhören i USA som är tänkta att hållas i veckan, meddelar Vita huset.

USA:s president Donald Trump och ett juridiskt biträde bjöds in för att i kongressen följa förhören i samband med att riksrättsprocessen mot honom i veckan går in i en ny fas.

Hittills har förhör hållits i representanthusets underrättelseutskott, medan det nu är dags för justitieutskottet.

Men Trump nobbar inbjudan och Vita huset kommer inte heller att skicka någon annan representant.

"Vi kan inte förväntas att delta i en utfrågning när vittnena ännu inte namngivits och där det är fortsatt oklart om justitieutskottet kommer att tillåta att presidenten får en rättvis process", skriver Vita husets rådgivare Pat Cipollone i ett brev till Jerrold Nadler, som leder utskottet.

De nya överläggningarna inleds den 4 december. I utskottet kan ett beslut fattas om formella åtalspunkter mot presidenten, fokuserade kring anklagelser om att påtryckningar mot Ukraina gjorts för att komma åt presidentens politiske rival Joe Biden.

Därefter kan det tas upp i representanthuset som helhet i mitten av december, blir det ja där skickas ärendet upp till senaten.

Även om Trump väntas frias av senaten rör det sig ändå om en historisk process – bara två presidenter har tidigare ställts inför riksrätt i USA, Andrew Johnson 1868 och Bill Clinton 1998. Richard Nixon avgick 1974 innan han kunde ställas inför riksrätt.

Cipollone utesluter inte att Vita huset kan komma att delta i framtida förhör, och begärde fler detaljer av Nadler om hur utfrågningarna kommer att gå till.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Tjeckien–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump bjuds in till riksrättsförhör

ÄMNEN I ARTIKELN

Riksrätt mot Donald Trump

Amerikansk politik

Donald Trump

Vita huset, Washington DC