Lund

Mörk november avslutas med sol

Av: 

TT

NYHETER

Tre timmar sol – det är vad Växjö fått under hela november. Lund fick strax under 15.

November har varit en sällsynt mörk månad. Solen har lyst med sin frånvaro i hela landet – men i helgen kommer solen tillbaka.

Mörkast har det alltså varit i Växjö som endast har haft tre soltimmar jämfört med en normal novembermånad då solen lyser 45 timmar. Så mörkt har det inte varit på elva år, enligt Linus Karlsson som är meteorolog på SMHI.

Ljuset är viktigt för hälsa och välmående. Det styr vår dygnsrytm så att vi blir pigga på dagen och trötta på kvällen. Sömnen förbättras och depressioner mildras.

– Vid mindre ljus blir vi sömnigare. Det påverkar humör och ger energibrist, säger Arne Lowden, forskare vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Människor hanterar bristen på ljus olika. I extremfallen kan det leda till säsongsbunden depression, där bristen på ljus påverkar en så mycket att man får svårt att hantera vardagen, enligt Lowden. Därför är det viktigt att planera vår tid i det sällsynta solljuset.

"Utnyttja ljuset"

– Det räcker ofta med en halvtimmes dagsljus (om dagen), men man kan behöva upp till två timmar.

Ofta är det dock så mörkt att det är svårt att komma upp i rätt mängd.

– Man får försöka utnyttja ljuset när man ser det. Har man inte möjlighet på vardagarna, se till att göra det på helgen, säger Lowden.

För de som har möjlighet kan en veckas semester i ett soligt land vara en effektiv kur mot vintertrötthet.

I norra delarna av landet hjälper snön till. Den kan reflektera upp till 50 procent av dagsljuset, jämfört med bar mark som endast reflekterar mellan 15 och 20 procent, enligt Arne Lowden.

Mörkt i hela landet

I Stockholm har det hittills i november varit 28 soltimmar, där det vanligtvis är 54. Längre söderut ser det ännu snålare ut. Lund har skrapat ihop strax under 15 soltimmar, där solen i normalfallet lyser 52 timmar. Men i helgen kommer solen tillbaka i stora delar av landet, visar väderrapporter. Ett utmärkt tillfälle att ta igen det nödvändiga solljuset.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Flygstrul på Arlanda efter snöoväder

ÄMNEN I ARTIKELN

Lund

Väder

Solen

Växjö

Stressforskningsinstitutet

Malmö