Karin Pettersson

Karin Pettersson blir ny kulturchef på Aftonbladet

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

Karin Pettersson blir ny kulturchef på Aftonbladet.

Hon börjar efter nyår och är inställd på att driva debatt utifrån ett vänsterperspektiv.

– Det är en lycka för mig att komma tillbaka i den här rollen, säger Karin Pettersson.

Karin Pettersson är en rutinerad redaktör och publicist med gedigen erfarenhet från både journalistiken och politiken. Mellan 2010 och 2018 var hon politisk chefredaktör på Aftonbladet. Före dess var hon med och grundade tidskriften Fokus där hon arbetade som chefredaktör.

Senast har hon byggt upp Schibsteds avdelning för Public Policy och engagerat sig internationellt i frågor kring journalistiken och tech-plattformarna. Nu återvänder hon till Aftonbladet där hon tar över som kulturchef den 20 januari nästa år.

– Jag älskar Aftonbladet och har saknat journalistiken, säger hon.

– I hela mitt yrkesliv har jag ägnat mig åt frågor om makt, demokrati och mening. I en tid när vårt sätt att leva och organisera våra samhällen utmanas är det viktigare än någonsin att det finns plats för radikal samhällskritik, utopier och reflektion över vilka vi är och vart vi är på väg, som människor och som samhälle.

– Där har kulturjournalistiken och särskilt Aftonbladet Kultur en central uppgift, och jag tror att jag har mycket att bidra med.

Karin Pettersson tar över Aftonbladet Kultur den 20 januari nästa år.

”En intellektuell person”

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson är också glad över att Karin Pettersson kommer tillbaka.

– Hon är en lysande publicist, skribent och debattör. Karin Pettersson brinner för vår tids största fråga, digitaliseringen och plattformarna och de omvälvande förändringar vi står inför. Hon är en intellektuell person med kvällstidningens glimt och känsla för läsaren. Jag ser fram mot en modig, samtida och framtida kulturjournalistik, säger Lena K Samuelsson.

Vänsterdebatt

Karin Pettersson ser stora utmaningar framför sig.

– Aftonbladet kultur är unik i det svenska medielandskapet eftersom den är vänster i en tid när de flesta kultursidor har en liberal eller konservativ utgångspunkt, säger hon. Runtom i världen förs nu en intensiv vänsterdebatt om jämlikhet, klimatkrisen, ekonomi, makt, mening och teknik. Den debatten behöver en hemvist i Sverige, och Aftonbladet kultur bör vara den platsen.

– Det är en dramatisk tid vi lever i, och vi står inför stora förändringar. Kulturen och kulturpolitiken är en spelplats för några av de viktigaste och svåraste frågor som vi har att hantera framöver.

Karin Pettersson efterträder Åsa Linderborg som slutade som kulturchef i somras men som fortsätter på Aftonbladet i en roll som senior reporter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

Åsa Linderborg blir senior reporter på Aftonbladet

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson

Journalistik

Aftonbladet

Kulturpolitik