Polen backar om kvinnovåldskonvention

Av:  TT-AFP-Reuters

Människor i Warszawa protesterade i fredags mot regeringens planer på att lämna Istanbulkonventionen.
Människor i Warszawa protesterade i fredags mot regeringens planer på att lämna Istanbulkonventionen.

Polens justitieminister har meddelat att landet planerar att dra sig ur Istanbulkonventionen mot kvinnovåld.

Men efter att Europarådet höjt rösten uppger landets regeringsparti att det inte finns något beslut i frågan.

Den polska koalitionsregeringen har länge klagat på Europarådets konvention som landet ratificerade 2015 under den tidigare mittenregeringen. Den har beskyllts för att vara alldeles för liberal och respektlös mot katolicismen.

På lördagen sade justitieminister Zbigniew Ziobro, som representerar ett mindre högerparti i koalitionen, att en begäran skulle skickas till arbets- och familjedepartementet för att inleda ett utträde ur konventionen. Enligt Ziobro har Polen tillräckligt med lagliga medel för att bekämpa våld mot kvinnor och våld i hemmet.

Europarådets generalsekreterare Marija Pejcinović Burić tog på söndagen avstånd från planerna på att lämna konventionen.

"Att lämna Istanbulkonventionen skulle vara högst beklagligt och ett stort steg bakåt för att skydda kvinnor mot våld i Europa" sade hon i ett uttalande.

Men på söndagen backade regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) från planerna.

– Inga beslut har fattats. Det här är inte vår gemensamma ståndpunkt. Ministern (Ziobro) har vissa idéer. Om han lägger fram (förslaget) ska vi analysera det, sade PIS talesperson Anita Czerwińska.

Att lämna konventionen skulle troligen bli ytterligare en tvistefråga mellan Polen och EU. PIS har backat från förslag tidigare, däribland att skärpa den redan restriktiva abortlagstiftningen.

Publisert:

LÄS VIDARE