Integritetsskyddsmyndigheten (Datainspektionen)

Kräver granskning av apparnas annonser

Av: 

TT

Apparna skickar dina personuppgifter vidare till hundratals företag. Arkivbild.
Apparna skickar dina personuppgifter vidare till hundratals företag. Arkivbild.

NYHETER

Apparna i din mobil kan skicka personuppgifter till hundratals företag. Nu vill Sveriges Konsumenter att Datainspektionen granskar den digitala annonsindustrin.

En rapport från den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet som visar att så kallade adtech-nätverk tar emot uppgifter om till exempel platsdata och sexuell läggning från miljoner människor. När en app vill visa en annons för dig skickar den dina personuppgifter till annonsnätverken som auktionerar ut annonsplatsen. Det sker på millisekunder, men innebär att hundratals företag får tillgång till personuppgifter som kan vara känsliga.

"Det här är knappast vad vi som konsumenter förväntar oss när vi installerar spel till barnen eller en dejtingapp", säger Sinan Akdag, digital expert på Sveriges konsumenter, i ett pressmeddelande.

Forbrukerrådet har nu anmält dejtingappen Grindr och fem företag som tar emot persondata för brott mot GDPR-lagstiftningen. Sveriges konsumenter har skickat organisationens rapport vidare till Datainspektionen och uppmanar dem att göra en egen granskning.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Krogägare satte kamera i omklädningsrum

ÄMNEN I ARTIKELN

Integritetsskyddsmyndigheten (Datainspektionen)

Sveriges Konsumenter