Snabbsynt pilgrimsfalk jagar i racerfart

avTT

Publicerad:
Foto: Rob Griffith/AP Photo/TT
Pilgrimsfalken jagar snabbt flygande fåglar och kommer då upp i svindlande hastigheter, över 300 kilometer i timmen. Arkivbild.

Pilgrimsfalkar har dubbelt så snabbt synsinne som människor – de kan uppfatta minst 129 ljusblinkningar per sekund.

Ju snabbare byten en rovfågel lever på, desto bättre är förmågan att snabbt uppfatta synintryck, visar lundaforskare i en ny studie.

Vem har inte känt sig långsam i jakten på en irriterande fluga?

– Vi är inte bra på att fånga flugor. Anledningen är att vi inte ser så snabbt som en fluga ser, säger biologiprofessor Almut Kelber vid Lunds universitet.

Människoögat kan uppfatta maximalt 50–60 ljusblinkningar per sekund.

I en studie som publicerats i Journal of Experimental Biology visar Almut Kelber och hennes forskarkollega Simon Potier att pilgrimsfalken inte bara slår människor med hästlängder, utan även andra rovfåglar som tartarfalk och kaktusvråk när det gäller synhastighet.

Snabba byten

Forskarna drar slutsatsen att fågelarter som jagar byten som flyger fort har snabbast syn.

– Vi tror att det är evolutionära anledningar.

Pilgrimsfalken jagar snabbt flygande fåglar och kommer då upp i svindlande hastigheter, över 300 kilometer i timmen. Kaktusvråken har inte alls samma förmåga att uppfatta synintryck – 77 blinkningar i sekunden, jämfört med pilgrimsfalkens 129 – och den är inriktad på små, långsammare däggdjur på marken.

Nytta i djurparker

Almut Kelber hoppas att studien kan komma till nytta i djurparker som håller rovfåglar. Om de hålls inomhus är det viktigt att inte använda en belysning som flimrar, fladdrar och blinkar. I ett lysrör flimrar ljuset, men det sker så snabbt att människoögat inte uppfattar det.

– Vi ser inte det, men eftersom fågeln ser snabbare än vad vi gör kan det vara jätteirriterande.

Publicerad: