Kungen orolig för sprängningar och skjutningar

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Våldsdåden skakar Sverige.

Både i stugorna och på slottet.

– Vi ser hur brottslighet av olika slag skapar otrygghet i vårt samhälle, säger kungen.

Det dödliga skjutvapenvåldet ökar.

Sprängningar likaså.

Småbarnsmamman Karolin Hakim sköts ihjäl på öppen gata i Malmö. Ndella Jack, 18, dog av kulor som tros ha varit ämnade för hennes make. Ett 20-tal skadades lindrigt och sju fördes till sjukhus efter en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus i Linköping.

Det är bara några exempel av uppmärksammade dåd i Sverige 2019.

1 av 2 | Foto: TT
Kung Carl XVI Gustaf håller sitt traditionsenliga tal på juldagen.

När kung Carl XVI Gustaf på juldagen höll sitt traditionsenliga radiotal tog han upp brottsligheten som en av framtidens utmaningar.

– Sprängningar och skjutningar väcker oro hos allmänheten. En oro som delas av mig och min familj, säger kungen i jultalet.

”De jobbar hårt för trygghet och säkerhet”

Även om han såg allvarligt på situationen menade han också att det ofta är negativa och dramatiska skeenden som fyller spalterna i medierapporteringen.

I jultalet ville han därför också lyfta fram känslan av hopp och framtidstro. Något som han menar förstärkts av möten med poliser, tulltjänstemän och soldater.

– Det är människor som arbetar hårt för andras trygghet och säkerhet. Ibland under mycket krävande villkor. Deras pliktkänsla är en ovärderlig tillgång för vårt land.

Men Carl XVI såg fler orosmoln vid horisonten när vi går in i ett nytt årtionde. Kungen, som har ett starkt intresse för miljö och natur, pratade även om klimatförändringar – både nationellt och globalt.

– Värmeböljor och översvämningar som tidigare förekom kanske en gång per sekel, börjar nu inträffa regelbundet, med allvarliga konsekvenser för bland annat mat- och vattenförsörjning. Det gäller inte minst de fattigare delarna av världen, säger han.

Talade om det krympande kungahuset

En av de största nyheterna från hovet i år var att kungahuset blir mindre. Kungen hade då fattat beslut om att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre skulle tillhöra kungahuset, även om de fortsatt är en del av kungafamiljen.

I jultalet sa kungen att tanken var att göra det tydligare vilka som ska vara officiella representanter för Sverige och vad man kan förvänta sig av medlemmarna.

– Det kan förhoppningsvis vara till hjälp när mina barnbarn så småningom ska staka ut sin egen framtid.

Likt många andra hoppas kungen nu få runda av 2019 tillsammans med familjen.

– Vi har nu sju små barnbarn mellan ett och sju år. Det är inte alltid så lugnt och stilla – men väldigt roligt, säger han.

Publicerad: