KD vill utreda avkriminalisering av eget bruk av cannabis

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Kristdemokraterna vill se en narkotikapolitik där missbruk betraktas som en sjukdom snarare än ett utslag av dålig karaktär. Nu vill partiet låta utreda en avkriminalisering av eget bruk.

Svenska Dagbladet var först med att rapportera om de förslag som Kristdemokraterna genom en kommittémotion nu lägger fram. Till TT säger partiets socialpolitiske talesperson Michael Anefur att bakgrunden handlar om en förändrad syn på missbruk.

– Det har hänt väldigt mycket i synen på missbruk av droger. När man för 30–40 år sedan stiftade lagar såg man en missbrukare som någon med dålig karaktär. Nu vet vi att beroende är en sjukdom. Det innebär att man ska ha vård, men det är inte vårt system riggat för i dag och då menar vi att man måste se över helheten.

En del av detta är att se över kriminaliseringen av eget bruk, som när den antogs 1988 gjorde Sveriges narkotikalagstiftning till en av de mest restriktiva i världen.

– Ska man göra en stor utredning ska diskussionen om eget bruk finnas med. Det är inte så radikalt som det kanske framställs, jag tror att vi kommer att landa i att det inte ska avkriminaliseras, men i en genomgripande kunskapsöversyn vore det inte seriöst att undanta det, säger Michael Anefur till TT.

1 av 2 | Foto: Bertil Ericson/TT
Michael Anefur, KD:s talesperson i socialpolitiska frågor.

Stöd för utredning

Kritiker har länge hävdat att den nuvarande lagstiftningen skrämmer missbrukare från att söka vård. I riksdagen vill sedan tidigare även Centerpartiet och Vänsterpartiet låta utreda en avkriminalisering. Även Sveriges kommuner och regioner har förordat en utredning.

Socialminister Lena Hallengren (S) vänder sig dock mot att utreda frågan.

– Det är ett större steg som också skickar signaler, och som vi inte är beredda att ta, säger hon till Svenska Dagbladet.

Traditionell linje

Michael Anefur menar att ministerns inställning reflekterar den traditionella linjen i svensk narkotikapolitik.

– Det är inget konstigt uttalande. Och om någon frågar mig personligen tycker jag inte heller att det ska avkriminaliseras. Men om man ska tillsätta en utredning ska man utreda allt, säger han till TT.

– Om utredningen skulle visa att dagens lagstiftning inte är rimlig så får vi ta ställning till det då.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM