Malmö mest olycksdrabbat i jultrafiken

avRobert Rosén

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tio trafikolyckor inträffade i jultrafiken i Malmö 2018.

Ingenstans i landet inträffade fler trafikolyckor i jultrafiken 2018 än i Malmö.

Tio personer skadade sig i trafiken under juldagarna förra året.

– Det absolut viktigaste är att man planerar resan, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Statistik från Transportstyrelsen visar, enligt Nyhetsbyrån Sirén, att det inträffade 270 olyckor i jultrafiken förra året. Det var då framförallt singel-, mötes- och upphinnandeolyckor.

På kommunnivå var Malmö och Stockholm värst drabbade med tio olyckor vardera.

– Det man ska tänka på är att det befolkningsmässigt är ett stort område. Det är också ett stort trafikerat område. Med båda de två ihop så ökar risken för olyckor, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen, om Malmös topplacering.

Tio olyckor på åtta dagar

Den 20–27 december 2018 inträffade det nio lindriga och en svår trafikolycka i Malmö.

– Om nån fått lite skavsår eller en lätt skada definierar man det som lindrig, medan om man åker ambulans blir det direkt en svår skada enligt polisen, säger Khabat Amin som berättar att hjärnskada, allvarlig skärskada och inre blödning är några av de svåra skadorna.

För att undvika en trafikolycka i juletid finns det flera saker att tänka på för chauffören. Hen ska vara utvilad, nykter, hålla avstånd till medtrafikanter och inte rattsurfa, men även anpassa körningen efter både den skyltade hastigheten och hur vägen och vägmiljön ser ut.

Fördel med julafton mitt i veckan

– Men det absolut viktigaste är att man planerar resan, tar god tid på sig och inte blir stressad, säger Amin.

Under den senaste tioårsperioden sticker 22 december ut som den mest olycksdrabbade dagen i juletider. Att julafton i år infaller på en tisdag är dock en faktor som gör att olyckorna kan bli färre än om julafton varit på en helgdag.

– När vi tittar på olika år och när julafton inträffade så ökar antalet olyckor när det är kort tid från att man slutar jobbet till julafton.

I övriga Skåne hade Helsingborg näst flest polisrapporterade olyckor under 20–27 december 2018 medan Kristianstad och Lund följde därefter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Olyckor

Jul