Akvarietjuv buras in efter bärsärkagång

avFelix Blom

Publicerad:

En 33-årig Lommabo döms till rättspsykiatrisk vård för en akvariestöld i Malmö och en bärsärkagång.

Mannen ska ha hört röster och slagit sönder sin omgivning för att få dem att sluta tala till honom, uppger han i förhören.

Foto: Dimitri Messinis / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. Mannen säger att han tog akvariet för att han tyckte det såg fint ut.

Över ett dussin fiskdammspumpar , en hov och ett akvarium blev rånbytet från två zoobutiker i Skåne.

Förövaren, en 33-årig man, fastnade på butikernas övervakningskameror och kunde gripas. I hans hem påträffades stöldgodset som han erkänner att han tagit men tänkt lämna tillbaka.

Tillsammans med akvariestölden så föll även, under tisdagen, domen om en skadegörelse som mannen utfört. Det var i december förra året som 33-åringen enligt domen slog sönder rutorna i sju portar. Han menar att han hörde röster och mådde väldigt dåligt under dagen för skadegörelsen. Anledningen till att han slog sönder portrutorna var för att få rösterna i hans huvud att tystna.

Tingsrätten tar i domen hänsyn till den rättspsykiatriska bedömning som gjorts. Den visar att mannen under brottstillfället, så väl som under bedömningen, led av en psykiatrisk störning och att han inte ska dömas till fängelse. 33-åringen döms därför till rättspsykiatrisk vård och frihetsberövning utan särskild utskrivningsprövning.

Mannen döms även att betala ett skadestånd motsvarande hälften av rutornas värde på knappt 35 000 kronor då han utfört handlingen under ett akut tillstånd.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Brott

Skåne