Okänt lungvirus i Kina väcker oro

Av:  TT

En kamera som mäter kroppstemperaturen övervakar resenärer på en flygplats i Sydkorea 2003, för att upptäcka passagerare med feber och förhindra spridning av sars. Nu väcker ett nytt, okänt lungvirus minnen av sars-epidemin. Arkivbild
En kamera som mäter kroppstemperaturen övervakar resenärer på en flygplats i Sydkorea 2003, för att upptäcka passagerare med feber och förhindra spridning av sars. Nu väcker ett nytt, okänt lungvirus minnen av sars-epidemin. Arkivbild

Närmare 60 människor har insjuknat i en virusburen, tidigare okänd form av lunginflammation i staden Wuhan i centrala Kina. Trots att ingen har avlidit väcker utbrottet oro i både Kina och dess grannländer.

Det första fallet i Wuhan rapporterades den 12 december. Till en början spekulerades kring ett nytt utbrott av sjukdomen sars. Men myndigheterna i mångmiljonstaden har nu uteslutit sars, lungsjukdomen mers och fågelinfluensa, rapporterar CNN.

Att de än så länge ganska fåtaliga fallen ändå väcker uppmärksamhet beror på att ingen vill se en upprepning av sars-epidemin som uppstod i södra Kina 2002. Då insjuknade 8 000 människor världen över och över 750 människor dog. Då kritiserades Kina för att inte ha agerat i tid.

Bättre kunskaper

Yuen Kwok-Yung, mikrobiolog vid universitetet i Hongkong, påpekar att forskning och diagnostik har utvecklats sedan sars-utbrottet.

– Det är mycket osannolikt att detta kommer att leda till en större epidemi som den 2003, säger han till Time , men varnar samtidigt för att avfärda risken.

Av de 59 konstaterade fallen beskrivs tillståndet som kritiskt för sju personer. Samtliga patienter har isolerats. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är symtomen feber, i vissa fall andningssvårigheter och sjukliga förändringar på lungorna.

WHO säger att det än så länge finns för få kända fakta för att bedöma riskerna med den nya sjukdomen, men att man följer utvecklingen.

Oklara smittvägar

Flera av de drabbade arbetade på en fiskmarknad i Wuhan. Den stängdes den 1 januari för sanering. På marknaden såldes även levande djur som fjäderfä, kaniner och ormar vilket lett till misstankar om att smittan kommer från djur. Det finns inga bevis för smittspridning mellan människor, enligt WHO.

Professor David Hui Shu-Cheong, expert på luftvägssjukdomar vid Hongkongs universitet, påpekar att det inte heller kan uteslutas att viruset smittar mellan människor.

– Oftast kan luftvägsvirus överföras mellan människor. Det är bara en fråga om hur smittsamt det är, säger han till CNN.

Kinas grannar skärper sin kontroll. Resande från Wuhan tvingas genomgå särskilda kontroller vid Hongkongs flygplats, liksom i Singapore. I Sydkorea uppmanas människor som reser till Wuhan uppmanas att inte röra vilda djur eller hönsfåglar, och inte besöka lokala marknader.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN