Iraks premiärminister beredd att avgå

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Ronald Zak
Iraks premiärminister Adil Abd al-Mahdi. Bilden är tagen vid tiden då han var oljeminister. Arkivbild.

Irakiska demonstranter fortsätter att kräva regeringens avgång.

Premiärminister Adil Abd al-Mahdi beredd att avgå, enligt presidenten – om partiblocken enas om ett alternativ.

Familjer, kvinnor och äldre anslöt i onsdags till proteströrelsen, som annars domineras av unga män, och stämningen var till en början lugn och festlig. Människor sjöng och dansade på gatorna.

Under kvällen blev det dock åter våldsamt. En soldat dödades sedan en raket skjutits mot regeringskvarteren, i säkerhetsområdet Gröna zonen i Bagdad, och exploderat. Två demonstranter dog efter att ha andats in tårgas. Över 150 personer skadades under dygnet.

Stöd sviktar

Protesterna har krävt 100 liv och 5 500 har skadats bara under den senaste veckan, enligt den statliga människorättskommissionen. Allt medan demonstrationerna fortsätter har premiärministerns stöd i parlamentet börjat svikta.

Shia- och före detta milisledaren Muqtada al-Sadr har krävt premiärministerns avgång och uppmanat sin motståndare, politikern och befälhavaren Hadi al-Amiri, att göra gemensam sak.

al-Amiri verkade i tisdagskväll stödja al-Sadr, men efter det har det varit tyst och premiärministerns framtid vilar nu i ovisshet.

Under torsdagen väntas parlamentet sammanträda i Bagdad. Muqtada al-Sadrs block säger sig ha skrapat ihop tillräckligt många röster från ledamöterna för att tvinga premiärministern till parlamentet.

– Vi hoppas att han kommer att närvara, säger parlamentsledamoten Salam Hadi.

President Barham Salih meddelar samma dag i ett tv-sänt tal att al-Mahdi är beredd att avgå såtillvida att det inte leder till ett politiskt vakuum.

– Premiärministern har tidigare gått med på att lämna in sin avskedsansökan om (de politiska) blocken enas om ett acceptabelt alternativ, säger Salih.

Han tillägger att nyval kan hållas, men bara om en ny vallag röstas igenom i parlamentet.

Nöjer sig inte

Kring Tahrirtorget i Bagdad verkar dock inte demonstranterna nöja sig med endast premiärministerns avgång. Muqtada al-Sadr och Hadi al-Amiri leder de två största blocken i parlamentet och många ser deras agerande som ett försök att klamra sig fast vid makten.

– Ingen Muqtada, ingen Hadi, skanderade folkmassan.

Protesterna i Irak bröt ut i början av oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig välfärd.

Sammanlagt har över 250 personer dött och drygt 10 000 skadats sedan proteströrelsens start.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Irak

Bagdad