Maktens kvitton

Talmannen om SD-toppens lyxsvit: ”Goda skäl att ifrågasätta”

Av: 

Richard Aschberg

Mattias Sandberg

NYHETER

Talman Andreas Norlén är bedrövad över faktumet att flera riksdagsledamöter utreds för misstänkta bedrägerier.

En av dem som granskas är SD-toppen Patrick Reslow som lät skattebetalarna stå för en lyxsvit för 32 000 kronor i Singapore – som enligt hotellet hade bokats åt hans familj.

– Jag tycker det finns goda skäl att ifrågasätta om en övernattning med de förtecken som du beskriver uppfyller kraven på återhållsamhet och ansvarstagande, säger talman Andreas Norlén om boendet.

Aftonbladets stora granskning ”Maktens kvitton” har lett till att åklagare inlett sex förundersökningar.

Två har lagts ner, men fyra pågår fortfarande - mot politikerna Emma Carlsson Löfdahl som numer är politisk vilde, Erik Bengtzboe (M), Patrick Reslow (SD) och Stefan Jacobsson (SD).

– Jag är bedrövad och bekymrad över att så många ledamöter har framfört ersättningsanspråk som har kunnat ifrågasättas. Att vara riksdagsledamot är att ha ett av Sveriges finaste förtroendeuppdrag. Det ställer höga krav på ledamöterna så jag tycker att det är mycket bekymmersamt, säger Andreas Norlén.

Hur påverkar alla avslöjanden i “Maktens kvitton” förtroendet för riksdagen och för politiker?

– Det är uppenbart att de här avslöjandena riskerar att skada förtroendet för riksdagen som institution och riksdagens ledamöter generellt och det är, tycker jag, mycket bekymmersamt.

Var tycker du är det allvarligaste som har avslöjats i “Maktens kvitton”?

– Jag vill inte kommentera enskilda fall för flera av dem granskas ju fortfarande av polis och åklagare. Men redan det att polis och åklagare haft anledning att granska ett antal ersättningsanspråk från riksdagsledamöter är mycket allvarligt.

Vad kan du göra för att stoppa de här regelbrotten?

– Mitt ansvar som ordförande i riksdagsstyrelsen är att se till att det finns bra, tydliga regler, att det finns ett bra arbete inom riksdagsförvaltningen med att hantera de här olika ansökningarna och följa upp dem och därför har jag tillsammans med styrelsen tagit initiativ till översyn av reglerna och förvaltningens uppdrag.

Utreds av åklagare

SD-toppen Patrick Reslow är en av dem som utreds av åklagare, efter att gång på gång ha låtit riksdagen stå för hotellrum och övernattningar som bokats för flera personer. Reslow lämnade Moderaterna under 2017 och gick över till Sverigedemokraterna.

I januari 2018 åkte Reslow på en tjänsteresa till Singapore.

Där bodde han i en svit på 79 kvadratmeter på ett femstjärnigt lyxhotell i åtta nätter för närmare 32 000 kronor och lät riksdagen stå för hela notan. Enligt hotellet var sviten bokad för alla i Reslows familj.

När talman Andreas Norlén får en fråga om en ledamot ska få använda skattebetalarnas pengar på det sättet så svarar Norlén:

– Det är alltid viktigt att man som riksdagsledamot använder skattebetalarnas pengar på ett ansvarsfullt sätt. Både i hur man utför sitt uppdrag som ledamot personligen, men också när man fattar beslut i Sveriges riksdag generellt.

– Och det finns ju också tillämpningsföreskrifter kring det här som handlar om att man ska väga nytta mot kostnad varje gång när man fattar ett beslut om en resa eller övernattning. Och det är klart att man ska respektera de utgångspunkterna.

Goda skäl att ifrågasätta

Anser du att han har gjort det i det här fallet?

– Jag tycker det finns goda skäl att ifrågasätta om en övernattning med de förtecken som du beskriver uppfyller kraven på återhållsamhet och ansvarstagande.

SD-ledamoten Patrick Reslow har utretts av åklagare i nio månader för misstänkt bedrägeri och förundersökning pågår fortfarande. Tycker du det är lämpligt att han under de här förhållandena sitter kvar i riksdagen?

– Återigen, varje ledamot själv måste bedöma hur man ska förvalta sitt ledamotsuppdrag, rimligen i samråd med sitt parti, om någon begär tjänstledighet utan lön för att man är föremål för en förundersökning så kommer jag bevilja det.

Så om han begär tjänstledigt så kommer du bevilja det?

– Ja, det är så som jag ser det. Det är en generell princip som min företrädare tillämpade och som jag kommer tillämpa.

Anser du att han bör begära tjänstledigt?

– Det måste vara han som bedömer och i så fall han som kommer till mig och begär tjänstledigt.

Förhörs av polis

Polisen har de senaste månaderna förhört lägenhetsuthyrare och hotellpersonal om Reslows övernattningar.

Aftonbladet granskning visar att Reslow bokat en mängd hotellrum för sig själv, ytterligare en vuxen och ett barn.

22 olika tjänsteresor har också skett under samma datum som hans fru har tagit ut semester eller att det har varit helg.

I elva av de fallen har hotellen eller uthyrarna bekräftat att boendena har varit för två vuxna och ett barn.

I två fall har Aftonbladet också kunnat presentera bilder som visar att familjen faktiskt har varit på de aktuella platserna dit tjänsteresorna har gått.

Enligt Patrick Reslow själv har familjen i dessa två fall varit på samma orter som han, men inte delat boende med honom.

 


Aftonbladet har sökt Patrick Reslow via telefon, mejl, sms och via SD:s pressavdelning.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Maktens kvitton

LÄS VIDARE

Maktens kvitton – alla avslöjade politiker

ÄMNEN I ARTIKELN

Maktens kvitton

Andreas Norlén

Patrick Reslow

Bedrägeri

Emma Carlsson Löfdahl

Riksdagen

AB Voice