Skrev under abortlag – sviks av sina egna

Abortstriden: Louisianas guvernör riskerar att förlora valet i höst

Publicerad:

NYHETER

▪▪ Aborter som förbjuds, läkare som hotas med fängelse och politiker som säger att kvinnor kommer att dö.
▪▪ Hur långt ska man gå för att skydda det som anses leva?
▪▪ Och när börjar egentligen ett liv?
▪▪ Under sju dagar reser Aftonbladet genom Alabama, Louisiana och Mississippi – och tre av USA:s hårdaste abortlagar.
▪▪ Det här är Abortstriden – en resa genom amerikansk abortlagstiftning.


NEW ORLEANS. Louisianas guvernör, demokraten John Bel Edwards, skrev under en av USA:s mest extrema abortlagar.

Nu menar många att han riskerar att förlora guvernörsvalet i höst.

– Vi är många som är förbannade, säger Sally O Donlon, ordförande för Louisiana Federation of Democratic Women.

Louisianas nya abortlag kallas för ”hjärtslagslagen” och skulle innebära att abort förbjuds efter graviditetsvecka sex, då abortmotståndare menar att hjärtslag kan upptäckas hos fostret i en kvinnas livmoder. Lagen gör inget undantag i fall av våldtäkt eller incest.

Den strider mot beslutet i det så kallade ”Roe mot Wade”-fallet från 1973, då USA:s högsta domstol slog fast att kvinnor i enlighet med landets konstitution har rätt till abort. Förhoppningen är att ”hjärtslagslagen” ska leta sig upp till högsta domstolen och att beslutet ska omprövas.

Foto: TT
Louisianas guvernör John Bel Edwards.

”Jag uppmanar majoriteten av de folkvalda som röstade för det här lagförslaget att vara med mig när jag fortsätter att bygga ett bättre Louisiana, som bryr sig om de minsta ibland oss och erbjuder fler möjligheter för alla”, sa guvernören John Bel Edwards i ett uttalande efter att han hade skrivit under den mycket kritiserade lagen.

”Vägrar prata med oss”

John Bel Edwards är demokrat och hoppas bli omvald i höstens guvernörsval i Louisiana. Hittills har han kunnat räkna med stödet från delstatens progressiva demokrater. Enligt olika undersökningar står de för runt 20 procent av hans stöd.

Men signaturen som gjorde abortförbudet till lag kan betyda hans fall.

Sally O Donlon, ordförande för Louisiana Federation of Democratic Women.

– Vi är många som är förbannade, jag skulle säga att de flesta kvinnliga demokrater i Louisiana är väldigt arga. Och guvernören vägrar att prata med oss. Det här skulle få katastrofala följder för kvinnors hälsa, säger Sally O Donlon, ordförande för Louisiana Federation of Democratic Women till Aftonbladet.

Hon säger att hon redan har hört från flera av sina kvinnliga partikamrater att de inte kommer att rösta på guvernören i höstens val. Själv har hon landat i beslutet att göra det, mest på grund av bristen på andra demokrater som ställer upp i valet.

– Men jag tror att han har allvarliga problem i och med det här. Han har satt sin personliga religiösa övertygelse över vilka hälsokonsekvenser det här kommer att få för halva väljarbasen.

Stöttas fortfarande officiellt

John Bel Edwards är katolik och har sedan han tillträdde 2016 skrivit under flera abortrestriktioner med hänvisning till sin religion. Men den nya ”hjärtslagslagen” skulle enligt kritikerna leda till att i princip alla aborter förbjuds, eftersom de allra flesta görs efter sex veckors graviditet. Det är en av anledningarna till att den har den väckt mer kritik än de tidigare lagarna som har minskat tillgången till abort.

Demokratiska senatorn Karen Carter Peterson twittrade exempelvis efter guvernörens signatur att hon ”skämdes” över den nya lagen, men nämnde inte hans namn – och officiellt stöttas fortfarande John Bel Edwards av det demokratiska partiet.

– Det handlar lika mycket om personlig övertygelse som om politik. Han hoppas att republikaner kommer att stötta honom i höstens val genom det här. Jag anser att han är verklighetsfrånvänd, säger Sally O Donlon.

Själv tycks John Bel Edwards vara lugn inför höstens val:

”Tack vare allt bra vi har gjort i Louisiana de senaste 3,5 åren, förväntar jag mig att det kommer gå väldigt bra för oss i det här valet”, sa han till ABC News den 18 juni.


Aftonbladet har sökt guvernör John Bel Edwards, som har avböjt att kommentera.


Läs fler artiklar i serien:

De vill göra abort otänkbart: ”Inget preventivmedel”
Jämför aborter med Förintelsen: ”Brott mot mänskliga rättigheter”
Våldtäkt inget undantag i nya abortlagen: ”Vill skydda mänskligt liv”
Abortförespråkare: ”Vi förbereder oss på det värsta”
”Svarta kvinnor uppmuntras göra abort”

Publicerad:

LÄS VIDARE