Populär sjö borta i Chile – bara öken kvar

Av: TT

Publicerad:
Det nu uttorkade tidigare semesterparadiset, sjön Aculeo i Chile.
Foto: MARTIN BERNETTI/AFP/TT
Det nu uttorkade tidigare semesterparadiset, sjön Aculeo i Chile.
Det nu uttorkade tidigare semesterparadiset, sjön Aculeo i Chile. Den översta bilden är tagen 2013, den undre i mars i år.
Foto: MARTIN BERNETTI/AFP/TT
Det nu uttorkade tidigare semesterparadiset, sjön Aculeo i Chile. Den översta bilden är tagen 2013, den undre i mars i år.

Av det som en gång var ett utflyktsmål för att bada, åka vattenskidor eller enbart svalka sig i den chilenska sommarhettan, återstår i dag en sandöken.

Efter tio år av torka är sjön Aculeo, en timmes bilfärd från huvudstaden Santiago, borta.

Så sent som 2011 var den 12 kvadratkilometer stora och sex meter djupa lagunen ett populärt utflyktsmål, med en blomstrande turismnäring med camping, restauranger och aktiviteter. Allt som nu syns är övergivna badbryggor, kanoter och båtar i sandöknen samt benresterna av döda djur som en gång i tiden sökte föda sig på de sista grässtråna kring Aculeo.

En skylt med en bild på en gnistrande blå lagun med Anderna i bakgrunden står kvar med texten "Hjälp oss bevara lagunen".

Klimatförändringar men också ett hårt tryck från omgivande jordbruk och turism ligger bakom sjöns död.

Flerårig torka

– Mina farföräldrar minns när regnsäsongen varade minst en vecka, i dag är vi lyckliga om det regnar i två dagar, säger Camila Nuñez som arbetar på en närliggande restaurang.

I snitt regnade det 350 millimeter årligen i Chile under 1980-talet. I fjol hade regnmängden krympt till hälften. Forskare tror att regnen kommer att fortsätta att minska till följd av den globala uppvärmningen.

– Vi har genomlevt en mycket lång period av torka som varat i flera år. Framöver ser vi att regnmängden kommer att minska, så det är mycket troligt att de kommande åren blir lika torra, säger Eduardo Bustos, klimatforskare på Katolska universitetet i Chile.

Exploaterades till döds

Med den växande turismen kring sjön följde också ökad exploatering som tärde hårt på vattenresurserna. Lönsamma avokadoodlingar kring sjön bidrog ytterligare till överutnyttjandet av ett sårbart ekosystem.

– Vi dödade sjön, lite i taget, säger 26-åriga Antonia Romero som har minnen från barndomens somrar vid Aculeos stränder.

Omkring 70 procent av Chiles befolkning lever i dag i områden där risken för torka är stor. Forskare beräknar att vattennivåerna i inlandet kommer att sjunka med 30 procent till år 2030.

Publicerad: