Khamenei: Konstigt om USA vill hjälpa

TT-Reuters

Publicerad 2020-03-22

Ali Khamenei. Bilden är tagen i samband med hans tal till det iranska nyåret i förra veckan.

USA:s ledare "är charlataner", och deras erbjudanden om att hjälpa Iran mot coronaviruset väcker mest misstänksamhet. Det säger Teheran-regimens högste ledare Ali Khamenei i ett tv-tal.

Iran är ett av de hårdast drabbade länderna i covid-19-pandemin, med officiellt över 1 500 dödsfall hittills, en siffra som enligt oppositionen är kraftigt underdriven.

Men den islamiska republiken vågar inte ta emot någon hjälp från USA, enligt Khamenei.

– Ni anklagas för att ha skapat detta virus. Jag vet inte om det är sant, men det låter konstigt att ni vill hjälpa Iran, säger han.

Khamenei syftar uppenbarligen på konspirationsteorier som eldats på av bland andra Irans revolutionsgarde, och som går ut på att viruset skulle vara ett biologiskt vapen framtaget av Israel eller USA. Iran har många gånger tidigare anklagat Israel för "bioterrorism".

Viruset har spårats tillbaka till handel med vilda djur i den kinesiska staden Wuhan. USA:s president Donald Trump brukar kalla det för "det kinesiska viruset", ett epitet Peking-regimen kritiserat som "stigmatiserande".

Men Khamenei beskriver det alltså som en eventuell attack.

– Förutom att ni själv har ont om material i kampen mot viruset, tänk om ni ger oss preparat som hjälper viruset att hålla sig kvar i Iran?

Han påminner om att USA och Iran sedan decennier är långtifrån vänner.

– Amerika är vår fiende nummer ett.

– Dess ledare är charlataner.