Dottern ombads kliva av spårvagnen – på grund av coronaoro

En 15-årig flicka ska ha ombetts kliva av spårvagnen i morgonrushen. En medresenär var inte bekväm med flickans asiatiska utseende.

Nu berättar mamman, Teri-Anne Yen Ling, om chocken.

Teri-Anne Yen Ling, 41, kom från Singapore till Sverige för 17 år sedan och har bott i Göteborg sedan dess. Hon har själv märkt av en viss särbehandling sedan coronaviruset bröt ut i kinesiska Wuhan i början av året. Nu har även hennes dotter utsatts, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Jag blev förbannad när hon berättade det för mig, säger Teri-Anne Yen Ling till Aftonbladet.

Teri-Anne Yen Ling blev förbannad när dottern berättade vad som hänt.
Teri-Anne Yen Ling blev förbannad när dottern berättade vad som hänt.

”På grund av viruset”

I morgonrushen på måndagen blev den 15-åriga dottern ombedd av en medresenär att kliva av spårvagnen.

– Kvinnan sa; ”Jag vill inte verka som en rasist, men du kanske borde kliva av. Du vet… på grund av viruset”, säger Teri-Anne.

Dottern, som just tagit av sig hörlurarna för att lyssna på vad kvinnan hade att säga, blev chockad.

Men hon stod på sig.

– Min dotter blev arg. Hon berättade för kvinnan att om hon har problem med hennes etnicitet eller viruset så är det hon som borde kliva av, säger Teri-Anne.

Ingen annan sa ifrån

Ingen klev av. I stället bytte den coronarädda kvinnan plats. Enligt dottern var det ingen annan ombord på spårvagnen som brydde sig.

– Jag blev besviken när jag hörde det. Min dotter hanterade situationen utmärkt, men jag hade önskat att någon frågade henne om hon var okej. Efteråt i alla fall. Eller att någon sa till henne att det var bra att hon stod på sig, säger Teri-Anne.

Västtrafik beklagar det inträffade. Arkivbild.
Västtrafik beklagar det inträffade. Arkivbild.

Svårt att utreda

Västtrafiks presstalesperson Lena Jovén säger till Aftonbladet att varken hon eller hennes kollegor hört talas om incidenten. Men hon är tydlig med att kvinnans agerande inte är okej.

– Jag beklagar verkligen att den unga flickan utsattes för kränkande behandling av en medresenär. Man kan ju bara hoppas att den uppmärksamhet som detta fått givit anledning till eftertanke för den kvinna som yttrade detta vid tillfället, säger Lena Jovén.

Hoppas på diskussion

Dottern är inte skärrad av händelsen, men Teri-Anne Yen Ling hoppas att uppmärksamheten kring incidenten får andra att tänka till. Att de säger ifrån när någon blir offentligt attackerad.

– Jag förstår rädslan, vi är alla oroliga. Men det var en vuxen mot ett barn.

Vad vill du säga till din dotters medresenärer?

– Ibland känner man att man inte kan göra skillnad själv. Men tänk dig att du kör ner till Småland och du ser de små, gula rapsblommorna. De är så små, men tillsammans täcker de hela fältet. Det blir så vackert. Det kan vi göra tillsammans. Det är den bilden jag vill förmedla, säger Teri-Anne Yen Ling

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE