Petter Stordalens hotellkedja varslar 7 500

Coronakrisen slår hårt mot Petter Stordalens hotellimperium.

7 500 personer varslas om uppsägning – varav 4 500 i Sverige.

– Situationen är kritisk. Hotellen töms till nivåer vi aldrig upplevt, säger koncernchefen Thorgeir Silseth till Aftonbladet.

Spridningen av coronaviruset har fått turistnäringen att blöda.

På onsdagen kom beskedet att Nordic Choice Hotels tvingas till jättevarsel på grund av coronapandemin. Redan 7 mars flaggade företaget för att hotellbokningarna rasat med 50 procent.

Nu varslas 7 500 personer på hotellen Comfort hotel, Quality hotel och Clarion hotel. 4 500 av dem jobbar i Sverige.

Neddragningen omfattar varannan anställd i Sverige, enligt DI.

– Situationen är mycket kritisk för flygbolag och hotellbolag. Hotellen töms till nivåer vi aldrig upplevt. Normalt nu i mars har vi en beläggning på omkring 70 procent, nu ligger det på under 10 procent, säger Torgeir Silseth, koncernchef på Nordic Choice Hotels.

– Det känns helt förfärligt. Det är en chock, vi är ledsna och hoppas att vi ska klara av att kunna behålla våra kollegor. Men vi möter en stor förståelse från facket och de som påverkas. Finns det inga hotellrum att städa så finns det inte heller behov av städpersonal.

Lånar ut personal

Företaget jobbar nu på lösningar för att kunna behålla sin personal. Bland annat har man lånat ut 500–600 anställda till PostNord, där många medarbetare är sjuka.

Framtiden oviss

Silseth tror inte att botten är nådd, utan räknar med att siffrorna kommer att dala ytterligare innan det vänder uppåt. Men förhoppningen är att hotellbranschen kan börja komma på fötter igen efter sommaren.

– Sommaren 2020 är nog körd, den är borta affärsmässigt. Hösten är extremt viktig för oss och då hoppas vi att den nordiska marknaden är tillbaka på en nivå som gör att vi kan stå på fötterna då, säger Silseth.

Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice varslar 7500 personer – varav 4500 i Sverige.
Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice varslar 7500 personer – varav 4500 i Sverige.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE