USA

Deras förhållande krossade fördomar – nu har Paul dött

avClaes Olsson, Eneida Berisha

Foto: Susan Scharoun
I över 25 år krossade de allas fördomar med sin kärlek – nu har Paul dött.

När Paul och Kris Scharoun-DeForge gifte sig var det många som tvivlade. ’Vad ska det vara bra för, att två personer med Downs syndrom slår sina påsar ihop?’

I över 25 år krossade de allas fördomar med sin kärlek – nu har Paul dött.

Vissa tyckte synd om dem. Andra avrådde dem från att gifta sig. Men familjen vittnar om världens lyckligaste par, rapporterar The Washington Post.

Det här är historien om Paul och Kris Scharoun-Deforge och deras 25 år långa äktenskap som krossade alla fördomar.

Paul och Kris växte båda upp i en stor familj med sju syskon och hade båda med Downs syndrom. Vid deras födelse rekommenderades föräldrarna att lägga in dem på ett särskilt hem. De skulle inte kunna leva sina liv till fullo på grund av deras Downs syndrom, menade läkarna.

Men både Paul och Kris föräldrar ignorerade råden från sina läkare, vilket visade sig vara ett smart beslut. Båda två växte upp och levde produktiva, och inte minst lyckliga, liv.

Varit gifta i 25 år

Paul arbetade på en organisation för människor med funktionsnedsättning och Kris på New Yorks statskontor på avdelningen för funktionsnedsattas rättigheter.

Och på 80-talet korsades deras vägar. Det var under en tillställning för funktionshindrade som deras blickar möttes och de har sedan dess varit oskiljaktiga.

Men deras relation har inte alltid varit enkel. På grund av sina diagnoser, som innebär viss nedsatt mental funktion, var de tvungna att bevisa att de var medvetna om sin relation och samtyckte till äktenskap. Det innebar att paret var tvungna att genomgå tester som mätte sexuell kunskap, känslor och behov.

1 av 4 | Foto: Susan Scharoun

Efter många juridiska vändor fick de äntligen gifta sig år 1993, efter att ha varit förlovade i fem år.

Enligt Kris syster var det hon älskade som mest med Paul att han hade Downs syndrom.

”Jag vill ha en man som är som jag” ska Kris ha sagt.

Berörde många

Deras äktenskap tog slut strax innan deras 26-årsjubileum. Paul gick bort i Alzheimers sjukdom, vilket hälften av alla som föds med Downs syndrom får.

Paret har följts i amerikansk media under flera år så nyheten om att Paul gått bort har berört många, som inspirerats av deras kärlek och mod.

– Jag hoppas att deras historia får folk att känna av vikten av människans kärlek, oavsett etnicitet, funktion, religion, sexuell läggning eller någon annan olikhet, skriver Kris syster Susan Scharoun till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Jämlikhet

Samhälle