Nyheter

Nya protester i Irak – kräver regerings avgång

avTT

Foto: Hadi Mizban/AP/TT
Regimkritiska protester vid Tahrirtorget i Bagdad under lördagen.

Hundratals fortsätter att protestera mot regeringen i Irak under söndagen.

Minst 67 personer har dödats och flera hundra skadats i en ny protestvåg som skakar landet.

Antiterrorstyrkan har kallats in i städerna Bagdad och al-Nasiriyya.

– Vi är här för att störta hela regeringen, säger en demonstrant med en irakisk flagga virad runt huvudet.

Han är en av hundratals demonstranter som fortsätter protestera mot regeringen i Irak, trots att 67 personer har dött i våldsamheter bara de senaste dagarna.

På Tahrirtorget i centrala Bagdad har många människor samlats, varav några klättrade upp på byggnader och vajade med irakiska flaggor och andra tände eld på bildäck. Även studenter har anslutit sig till proteströrelsen.

Säkerhetsstyrkor var positionerade i utkanten av torget under söndagen.

Elitstyrka inkallad

Under lördagen kallades antiterrorstyrkan CTS in i städerna Bagdad och al-Nasiriyya.

I lördags tog CTS kontroll över området kring Tahrirtorget. Säkerhetsstyrkor, som bland annat använde tårgas, hade tidigare misslyckats med att rensa torget från demonstranter.

Även i al-Nasiriyya i södra Irak skingrades demonstrationer av CTS, som både slog och grep många personer, uppger bland andra polisen.

CTS sägs ha kallats in för att skydda infrastruktur och styrkorna sågs under söndagen inte till vid torget, men i närliggande kvarter.

Uppmanar till protest

Irakiska politiker kopplade till den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr inledde på lördagen en sittstrejk i parlamentet.

– Vi är nu på väg till parlamentet för att sittstrejka, tills alla reformer som det irakiska folket kräver har antagits, sade parlamentsledamoten Badr al-Zayadi på lördagskvällen.

al-Sadr, som leder det största blocket i det irakiska parlamentet, har krävt regeringens avgång och tidigare uppmanat till protester. Hans sympatisörer har tidigare stormat de välbevakade regeringskvarteren. Shialedaren har dessutom efterlyst nyval under FN:s tillsyn.

Protesterna i Irak bröt ut tidigare i oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig social standard.

I den första protestvågen i början av oktober dödades sammanlagt 157 människor i Irak och polis och säkerhetsstyrkor har fått skarp kritik för att ha använt övervåld mot proteströrelsen.