Gatorna med flest p-böter i Malmö – hela listan

Missad städdag, korsningar och p-skivor är några av de saker malmöborna är sämst på när de parkerar bilen. Arkivbild.
Missad städdag, korsningar och p-skivor är några av de saker malmöborna är sämst på när de parkerar bilen. Arkivbild.

För en månad sedan höjdes avgifterna för felparkeringar i Malmö. Tidigare kunde det vara billigare med en p-bot än att betala p-avgiften.

Här är gatorna där Malmöborna är sämst på att parkera rätt – och de tio vanligaste orsakerna till p-bot.

Parkeringarna i Malmö är uppdelade mellan Parkering Malmö, som har hand om parkering på tomtmark, och Fastighets- och gatukontoret, som har hand om parkering på gatumark. Den 1 september höjdes felparkeringsavgifterna på gatumark, och några dagar senare även på tomtmark.

– Vi har inte märkt någon märkbar skillnad i antalet felparkeringar sedan avgifterna höjdes. Man höjde avgifterna eftersom de legat på samma nivå i många år, vi hoppades på att efterlevnaden av regleringarna skulle öka. Dessutom var det billigare att ta en felparkeringsanmärkning på vissa ställen än att betala parkeringsavgiften, och det känns fel vi vill att man ska respektera regleringen som finns av olika anledningar, säger Maria Svenning, Verksamhetsansvarig för parkering vid Fastighets- och gatukontoret i Malmö.

Fler p-vakter

På Parkering Malmö har man ännu inte heller sett att de höjda kontrollavgifterna har medfört en minskning av felparkeringar. Det är för tidigt att utläsa.
Antalet utfärdade parkeringsböter i september i år är snarare fler jämfört med förra året. 3 509 i år och 2 950 förra året. Även jämfört med augusti har antalet böter ökat, då 2 360 böter utfärdades.

– Detta skulle kunna härledas till att vi har fler p-vakter idag än för ett år sedan. Att det även ökat sedan augusti det är för tidigt att utläsa om det handlar om någon trend. Vi kommer att göra en första rättvisande analys efter ett kvartal, för att kunna bedöma en eventuell effekt av de höjde kontrollavgifterna, säger Agneta Weimarsson, kommunikationschef på Parkering Malmö.

Fastighets- och gatukontoret och Parkering Malmö för även statistik över felparkerade bilar.

För felparkering på gatumark finns siffror för varje övervakningspunkt och på antalet böter per bötesbelopp. På tomtmark kan man istället se vilka områden som är mest utsatta.

Hockey ger ofta böter

– Vilka områden som toppar ser snarlikt ut över tid. SUS är den yta där flest parkerar fel. Dock är SUS också där flest personer får sina kontrollavgifter makulerade då de kan visa upp sjukintyg, säger Agneta Weimarsson.

Plats två och tre för september innehas av Hyllie norra (83 stycken) och Hyllie väster (81 stycken). Båda återfinns också på topp 10 över antalet p-böter hittills i år.

– När det gäller Hyllie kan man ofta härleda dessa till event såsom till exempel hockeymatch. På ett år utfärdas cirka 35 000 kontrollavgifter, ett antal som håller sig rätt konstant över åren, säger Agneta Weimarsson.

Här nedan är gatorna där flest får p-böter – och tio vanligaste anledningar att böter delas ut:

Gatorna där flest får böterAntal utdelade p-böter
SUS, Jan Waldenströmsgata 1 232
SUS, norra 814
Casinot 624
Bryggeriet 561
Simrisbansvägen 520
Hyllie norra464
SUS, Ruth Lundskogs gata 456
Hylliebadet 448
Slagthuset 447
Hyllie väster 427
Tio vanligaste felen som ger böterAntal
Städdag/-natt17 266
Korsning 9 169
T-korsning4 903
P-skiva 4 644
P-skiva felinställd 3 293
P-förbud, område 3 284
P-förbud 2 749
24 timmarsparkering 2 531
Terräng 2 502
Övergångsställe 2 147
Publisert:

LÄS VIDARE