Resor och klimat

Reseindustrins gröna löften svårkontrollerade

Av: 

TT

Få av flyg- och resebolagen kan redovisa att de faktiskt har kompenserat för sina utsläpp, enligt DN:s granskning. Arkivbild.
Få av flyg- och resebolagen kan redovisa att de faktiskt har kompenserat för sina utsläpp, enligt DN:s granskning. Arkivbild.

NYHETER

Det är svårt att kontrollera om rese- och flygbolag håller sina löften om klimatkompensation, visar en granskning av branschen som Dagens Nyheter gjort.

Av de fem största resebolagen och tio största flygbolagen i Sverige uppger totalt sex att de kompenserar för hela eller delar av företagets utsläpp. Men endast två redovisar så kallade kompensationskvitton som intygar att företaget investerar i projekt som genererar motsvarande utsläppsminskning. Det kan bland annat handla om skogsplantering eller investeringar i förnybar energi.

Inget av bolagen har heller besökt de projekt de säger sig investera i och endast ett, Finnair, vill säga hur mycket det lägger på klimatkompensation.

– Om jag som enskild konsument vill kompensera min flygresa vet jag sällan hur det går till eller vem som gör det här klimatarbetet åt mig på plats, säger Eva Lövbrand, lektor på Tema miljöförändring vid Linköpings universitet, till DN.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Regeringens förslag: Inför varningstext på resor

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor och klimat

Förnybar energi

Linköpings universitet

Flygtrafik