Kallt i hela landet – men värmen återvänder

Av: TT

Publicerad:
Dags att ta på vantarna. Vinterkyla har lägrat sig över landet. Arkivbild
Foto: Tore Meek /NTB Scanpix/TT
Dags att ta på vantarna. Vinterkyla har lägrat sig över landet. Arkivbild

Det är dags att hämta fram mössor och vantar ur garderoben. Det är kallare än normalt för årstiden i hela landet. Men i veckan blir det en återgång till mer normalt höstväder.

Kallast i landet natten mot lördagen var det i Storlien, med minus 12,8 grader. Ända ner i Småland var det minusgrader. I Hagshult i Jönköpings län noterades minus 3,3 grader. Orsaken är ett högtryck med centrum över Norska havet och nordvindar som sveper ner över landet..

– Det ligger ett område med väldigt kall luft över oss som täcker hela Skandinavien och även västra Ryssland, förklarar Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.

Det högtrycksbetonade vädret betyder i stort sett uppehållsväder under helgen, även om det kan dra in skurar över Öland, Gotland och delar av Svealandskusten. Även i norra Lapplandsfjällen kan det komma snöbyar och där har SMHI även utfärdat en klass 1-varning för hård vind med risk för snödrev.

För den som hoppas att vintern dröjer ett tag till bjuder nästa vecka på mildare väder, åtminstone i södra halvan av landet. I slutet av nästa vecka är prognosen fortfarande osäker, men det ser inte ut att vara några stora förändringar, säger Stina Kihlgren.

– I södra delen av landet blir det fortsatt relativt milt, med dryga tio grader på dagarna och fyra-fem på nätterna, Och ganska ostadigt, med lite regn som kommer in. I norr kan det även vara lite snöinslag. Det blir ostadigt väder generellt.

Publicerad: