Fåglar och paddor används i kamp mot byggplaner

Först tog de hjälp av paddor. Nu försöker Utvecklabunkeflostrand.se sätta stopp för kommunens byggplaner – med hjälp av häckande fåglar.
Först tog de hjälp av paddor. Nu försöker Utvecklabunkeflostrand.se sätta stopp för kommunens byggplaner – med hjälp av häckande fåglar.

Först tog de hjälp av utrotningshotade paddor.

Nu försöker sammanslutningen Utvecklabunkeflostrand.se sätta stopp för kommunens byggplaner – med hjälp av häckande fåglar.

Malmö kommun har länge velat bygga bostäder i Bunkeflostrand. Men flera försök har stoppats av sammanslutningen Utvecklabunkeflostrand.se. På sin hemsida skriver gruppen, som består av boende i området, att de tagit fram ett eget förslag till hur Bunkeflostrand kan utvecklas på ett trivsamt och hållbart sätt. I förslaget som är döpt till ”Nya Bunkeflomodellen” framhåller sammanslutningen att området vid Limhamns gamla skjutbana, där Malmö stad vill bygga bostäder, måste bevaras orörd – på grund av häckande fåglar.

För två år sedan tog grannarna ett annat djur i försvar – den utrotningshotade grönfläckiga paddan. Den gången vann de boende mot Malmö stad i mark- och miljödomstolen, vilket innebar att kommunen tvingades ge upp sina planer på att bygga 550 nya bostäder och en förskola.

Nu fortsätter kampen mot kommunens byggplaner.

Den här gången har fågelskådare inventerat området och i en rapport som skickats till stadsbyggnadskontoret framhålls området som fågelrikt samt att det utgör en för fåglarna viktig länk mellan naturreservatet Bunkeflo strandängar och Natura 2000-området Limhamns kalkbrott.

Publisert:

LÄS VIDARE