Publicerad:
Uppdaterad:

Oppositionen vill se svensk insats i Hormuz

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En europeisk insats planeras för att andra fartyg ska undvika samma öde som svenskägda Stena Impero, som stoppades av Iran i förra veckan.
Foto: Hasan Shirvani/AP/TT
En europeisk insats planeras för att andra fartyg ska undvika samma öde som svenskägda Stena Impero, som stoppades av Iran i förra veckan.

Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) har Sverige inte tillfrågats om att delta i en europeisk insats i Persiska viken.

Oppositionen anser att Sverige bör erbjuda sig att delta.

– Är det så att man kommit i skymundan är det dags att visa framfötterna, säger Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman.

Frankrike, Italien, Nederländerna och Danmark kommer att ställa sig bakom skyddsinsatsen i Hormuzsundet, där fartyg ska eskorteras för att undvika samma öde som svenskägda Stena Impero, som stoppades av Iran i förra veckan.

Även Spanien, Tyskland och Polen uppges ha visat intresse för att delta i den europeiska insatsen som ska ledas av Storbritannien.

Svenska UD har löpande kontakt med Storbritannien om utvecklingen, men enligt utrikesminister Margot Wallström har Sverige varken tillfrågats eller tagit något eget initiativ för att delta i insatsen.

Skulle Sverige välja att delta i en militär insats behövs ett riksdagsbeslut. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) avböjer att svara på frågan om ett svenskt deltagande kan bli aktuellt.

Flera oppositionspartier anser dock att Sverige bör sätta ner foten i frågan. Enligt Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman vore det närmast otänkbart att regeringen landar i ett annat beslut än att Sverige ska delta.

– Det ligger i linje med vår säkerhetspolitiska tradition och det ligger även i linje med svenska intressen om det är så att övriga Europa och våra närmaste grannar deltar, då måste vi också göra det.

Konfliktzon

Att Sverige inte fått frågan innebär att man själv bör kliva fram, säger han.

– Har man inte fått frågan så här långt så bör man själv bli aktiv och erbjuda sitt deltagande. Är det så att man kommit i skymundan är det dags att visa framfötterna.

Det smala Hormuzsundet i Persiska viken som spelar en avgörande roll för oljetransporten har även blivit centrum för konflikten mellan Storbritannien och Iran.

Att Storbritannien vill sätta upp en europisk skyddsstyrka för att säkerställa trafiken i området välkomnas även av Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson som anser att Sverige tydligt bör deklarera att man är beredd att delta.

– Det är såväl ett svenskt, europeiskt som internationellt intresse att säker sjöfart kan upprätthållas i internationella farleder. Vi anser att Sverige bör vara berett att delta i en skyddsstyrka.

Mer information

På vilket sätt Sverige bör delta måste Försvarsmakten avgöra utifrån vilka behov som finns och vilka resurser som kan avvaras.

– Här finns det möjlighet till exempel att utnyttja kustbevakningens flygplan för havsövervakning, säger Oscarsson.

Enligt Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark ska Sverige vara en tydlig röst för att slå vakt om den fria navigationsrätten. Samtidigt anser att det behövs ytterligare information om den planerade insatsen, men att detta inte hindrar att regeringen förbereder sig inför att frågan ställs.

– Det är viktigt att Sverige dels inventerar vad man har för förmågor att bidra med. Det kan vara civilt, politiskt, diplomatiskt eller rent militärt, säger Wallmark.

– Då måste Försvarsmakten tala om vad den kan göra. Sen måste man undersöka vad britterna tänker göra, vilket mandat man baserar det på och hur tidsaxeln ser ut.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: