Valet i Finland

Ny regering i Finland efter valskrällar

SDP segrare efter mandatrysare

Av: 

Lena Mellin

Sebastian Laneby

NYHETER

Rösterna är räknade.

Socialdemokraterna, SDP, tar hem segern i det finländska valet – efter en riktig mandatrysare mot Sannfinländarna.

– För första gången sedan 1999 är vi det största partiet i Finland, säger partiledaren Antti Rinne.

Det blev en riktigt dramatisk kväll, men vid midnatt stod det klart.

När rösterna i det finländska riksdagsvalet var räknade hade Socialdemokraterna, SDP, kammat hem 40 mandat, tätt följt av Sannfinländarna på 39.

Procenten? 17,7 mot 17,5.

– För första gången sedan 1999 är vi det största partiet i Finland, säger SDP-ledaren Antti Rinne som hoppas att regeringsförhandlingarna är avklarade innan slutet av nästa månad.

Han kallar det också för ”en seger för demokratin”.

Tredje störst blev moderata Samlingspartiet på 17 procent.

Katastrofresultat för C

Valet bjöd på den ena skrällen efter den andra.

• Centern, det största partiet efter förra valet, gjorde ett katastrofresultat. Man tappade omkring en tredjedel av sitt stöd.

• För första gången i Finlands historia får inget parti 20 procent av rösterna.

Yle beskriver resultatet som ”exceptionellt”.

– Det är en historisk fragmentering. Men det är ett fenomen vi delar med resten av Europa, sa statsvetaren Göran Djupsund under valvakan.

Valdeltagandet, 72 procent, var högre än på nästan 30 år.

Lämnar vid dåligt val

Den sittande regeringen avgick redan den 8 mars sedan det stod klart att deras sjukvårdsreform inte skulle få riksdagens stöd. Statesminister Juha Sipilä (C) hade gjort den till en kabinettsfråga.

Centern, av tradition ett av Finlands fyra stora partier, får ett stöd på 13,8 procent av rösterna jämfört med drygt 21 procent i förra valet.

Juha Sipilä, tidigare framgångsrik affärsman, har varit statsminister sedan valet 2015. Han har redan före valet flaggat för att han kommer att lämna politiken efter ett dåligt val. Och det kan man utan att överdriva säga att partiet gör.

Populistiska Sannfinländarna näst störst

Samlingspartiet, den finska motsvarigheten till Moderaterna, blev inte näst största parti vilket vissa trodde. I stället tog som bekant Sannfinländarna andraplatsen.

Sannfinländarna är ett populistiskt, EU-negativt parti som för första gången tog plats i regeringen efter valet 2015. Partiledaren Timo Soini blev utrikesminister och fick tona ner sin EU-kritik.

Missnöjesledaren har arbetat på UD

Regeringsansvaret ledde till så stora spänningar att partiet sprack efter bara drygt ett år. De flesta riksdagsledamöter och partiets ministrar gick över till partiet ”De blåa”. Med hundra procent av rösterna räknade får partiet ett stöd på bara 1 procent.

Ledare för de ursprungliga Sannfinländarna, Jussi Halla-aho, liknar inte schablonbilden av en ledare för ett missnöjesparti. Han har arbetat på UD och är en utpräglad akademiker.

Antti Rinne kan bli ny statsminister

Den nya regeringen kan nu alltså komma att ledas av Socialdemokraterna med dess ledare Antti Rinne som ny statsminister.

Men regeringsförhandlingarna väntas bli riktigt svåra och hårda. Att Socialdemokraterna skulle vilja kampera ihop med Sannfinländarna verkar inte troligt

Till skillnad från Sverige har Finland en stark tradition av majoritetsregeringar. Förutom Samlingspartiet kan Antti Rinne söka kontakt med De Gröna och Svenska folkpartiet, rapporterar Yle.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet i Finland

LÄS VIDARE

Finska läraren: ”Skolshoppandet hör hin håle till”

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Finland

Sannfinländarna

Socialdemokraterna

Centern (Finland)

Samlingspartiet (Finland)

AB Voice