Europas nya höger

Här får kvinnorna skriva på kontrakt – med löfte om barn

Ungerska staten lockar med ekonomisk morot

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

BUDAPEST. Zsuzsi plockar upp sin 8 månader gamla dotter ur spjälsängen. Julia tittar yrvaket på oss.

Familjen har redan bestämt sig för att skaffa minst ett barn till. Då kan de få ett mycket förmånligt lån från staten.

Premiärminister Viktor Orbans familjekampanj går ut på att det ska födas fler ungrare så att landet slipper ta emot invandrare.

Överallt i huvudstaden Budapest och i städer runtom i Ungern hänger affischer som gör reklam för Orbans löften om mer generösa förmåner för familjer. Liknande propaganda vevas i de statliga tv-kanalerna. Lagom till EU-valet.

På en av affischerna blickar en kvinna längtansfullt upp mot sin leende make. Texten lyder: Unga gifta par som väntar barn kan få ekonomiskt stöd.

Andra affischer visar en äldre man med ett barnbarn i sina armar. Mor- och farföräldrar ska få pengar för att stanna hemma med barnen så att mamma och pappa kan gå och jobba.

Ungerns befolkning minskar. Dessutom förändras demografin så att de äldre blir fler medan de som är i arbetsför ålder blir färre. Dels har det att göra med att det föds få barn. I snitt föder en kvinna 1,3 barn. Dels beror det på att många välutbildade flyttar från Ungern där för att de kan få bättre betalt i Västeuropa eller USA.

En del av arbetskraftproblemet skulle Ungern kunna lösa genom att ta emot fler invandrare. Men Orban vägrar.

Svårt få asyl

Ungern tillhör det fåtal stater inom EU som helt motsätter sig att ta emot flyktingar från andra medlemsländer. Man gör det dessutom extremt svårt för flyktingar att söka asyl i Ungern.

När jag träffar regeringens talesman Zoltan Kovac på hans kontor i centrala Budapest gör han ingen hemlighet av att syftet med familjekampanjen är att slippa ta emot invandrare.

– Vi vill lita på våra egna resurser i stället för att ta in folk utifrån, säger han medan han samtidigt kollar meddelanden på sin Ipad. Vilken väg man väljer är en fråga om politisk vilja. Vi lägger fem procent av BNP på familjeförmåner.

I ett hörn står en påslagen tv där ett nyhetsprogram visas ljudlöst. Bakom Kovac hänger en karta som visar flyktingströmmarna. Vid sidan av står en ungersk flagga med en EU-fana bredvid.

– Genom att göra det möjligt för ungrare att skaffa fler barn har vi fått fler att gifta sig och skilsmässorna har minskat. Hela Europa borde följa vårt exempel i stället för att kritisera oss.

Fördelaktiga lån

Mirjam tycker det är en bra politik. Hon har redan två barn, 3 och 5 år gamla, och tänker skaffa minst ett till. Det har hon redan skrivit kontrakt på.

För två år sedan flyttade hon och hennes man in i ett nybyggt radhus. Staten bidrar med 10 miljoner florint (drygt 300 000 kronor). På den resterande summan fick familjen ett fördelaktigt lån med väldigt låg ränta.

Men det gäller att familjen skaffar minst ett barn till inom de närmaste åren. Annars blir man tvungna att betala tillbaka bidraget plus ränta.

– Vi hade tänkt skaffa många barn oavsett så för oss passar familjepolitiken perfekt. Det är bra för barnen att ha många syskon och när man blir äldre är det viktigt att det finns många familjemedlemmar som man kan lita på.

Mirjam har två barn men har skrivit på ett kontrakt om att hon ska skaffa minst ett till.

Vi träffar henne på ett fik i en krogtät del av Budapest. Hon vill inte träffas hemma hos sig och inte ihop med man eller barn. Utländska journalister är något hon betraktar med misstro. Kanske är det därför som hon lite nervöst vrider på händerna under hela intervjun.

”EU lägger sig i”

– Det är bättre att ge stöd till ungrare att skaffa fler barn än att ta in folk utifrån, säger Mirjam. Vi har grannar som tänkt skaffa ett fjärde barn bara för att få del av statens familjepengar.

Hon lyfter upp sin bräddfyllda cappuccino och tar en försiktig sipp. Jag frågar henne om Ungerns konflikt med EU.

– Jag vill att vi ska vara med i EU men jag gillar inte känslan av att EU försöker pressa på oss sina värderingar. De lägger sig i för mycket.

Mirjam knycker missnöjt på nacken.

Hon tycker det är okej att ta emot ”verkliga flyktingar vars liv är hotade i hemlandet”.

– Men det är alldeles för vanligt att invandrare kommer bara för att skapa sig ett bättre liv. De ljuger om vilka länder de kommer ifrån, behöver inget skydd och ställer en massa krav.

Vill inte skriva på kontrakt

Zsuzsi Nagy bor på andra sidan av den mäktiga Donau som delar Budapest i två. Hon är mer kluven till regeringens familjepolitik eftersom hon inte är någon stor fan av regeringen Orban.

– Men eftersom jag betalar 40 procent av min rätt låga lön i skatt så ser jag pengarna som en form av återbäring, säger hon och skrattar.

Hon och hennes man tänker utnyttja möjligheten att ta ett fördelaktigt lån med nästan ingen ränta alls för att renovera den nya lägenhet som de köpt. För att komma i åtnjutande av pengarna måste de skaffa minst ett barn till. Annars få de betala tillbaka lånet.

– Men jag hade ändå tänkt ha två barn. Däremot tänker vi inte ta emot det stora bidraget. Då skulle jag behöva skriva på för att skaffa tre barn.

Det vill Zsuzsi inte eftersom det då blir nästan omöjligt att fortsätta jobba heltid som programmakare på en teater. Att få någon av gratisplatserna på statliga dagis är väldigt svårt. De privata daghemmen är alldeles för dyra.

Zsuzsi pratar nästan felfri engelska efter att ha studerat på det av George Soros finansierade Centraleuropeiska universitetet som Viktor Orban vill kasta ut men som nu kanske ändå får stanna.

Hon tror att många ungrare lockas att rösta på regeringspartiet Fidesz tack vare familjepolitiken.

– Vem vill inte få en massa bidrag, säger hon och slår leende ut med händerna. Dessutom tror jag regeringen behöver ett positivt budskap att fokusera på efter att i så många år ha kört med skrämselpropaganda om flyktingar och annat. Barn tycker alla om.

”Bra om vi blir färre”

Däremot är hon tveksam till om bidragen verkligen leder till att det föds fler barn.

– Trots att vi haft en del av det här programmet i fler år har födelsetalen inte gått upp annat än marginellt. Vi kommer aldrig att kunna lösa befolkningsfrågan med hjälp av bidragen.

Hon tror ändå inte att lösningen är att ta emot fler invandrare.

– Med tanke på klimatet är det väl bara bra om vi blir lite färre som tär på resurserna i det här landet, säger hon och lägger upp dottern på skötbordet.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

WOLFGANG HANSSON: En revolution som kan lamslå Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Europas nya höger

EU-valet

Ungern

Familjepolitik

Budapest