Valborgsfirande ställs in – på grund av brandrisken

avMatilda Aprea Malmqvist

På grund av det torra vädret ställer många kommuner in valborgsfirandet på flera ställen efter räddningstjänstens rekommendationer.

I år ställer det torra vädret till det på flera håll i landet. Därför tvingas flera kommuner att ställa in firandet. I Skänninge på Väderkvarnsbacken i Östergötland ställs valborgsfirandet in för första gången på 30 år.

När arrangören Lions Club nåddes av länsstyrelsens besked om eldningsförbud började de undersöka om de kunde få dispens för en eld.

– Men det ges inte när man är i närheten av skog och mark, vilket vi ju är. Därför får vi blåsa av alltihop, förklarar Lions president Jan Lorin för Corren.

Lions Club kunde boka av de fyrverkerierna som var beställda för 25 000 kronor – i sista minuten.

Foto: Julian Stratenschulte/ TT/ FREDRIK PERSSON / TT
Valborgsfirande ställs in på flera ställen på grund av brandrisken

Orsaken är den rådande brandrisken

Även i Sörmland tvingas man ställa in firandet på flera håll efter räddningstjänstens rekommendationer.

– Vi har fått rekommendationen att inte elda och det följer vi, eftersom den som tänder på är personligt ansvarig för elden, säger Markus Sundsgård, arrangören för Gnesta IK till SVT Sörmland.

Det är inte den enda valborgselden som ställts in i Sörmland. Även i konstparken Ulvhäll i Strängnäs blir det ingen brasa. Däremot kommer firandet att fortsätta som planerat, skriver SVT Sörmland.

I Ankarsrum i Västersviks kommun har hembygdsföreningen också valt att ställa in årets firande i Bruksparken, skriver Västerviks Tidningen. Även där var orsaken den rådande brandrisken.

Fortsatt eldningsförbud i Jönköpings län

Det är fortsatt torrt i markerna i Jönköpings län och med prognosunderlag inför kommande dygn från SMHI har räddningstjänsterna i länet valt att låta eldningsförbudet ligga kvar.

”Eldningsförbudet innebär att det inte är tillåtet att tända brasor på Valborgsmässoafton. Räddningstjänsterna uppmanar alla att respektera eldningsförbudet!”, skriver räddningstjänsterna i RäddSam i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valborg

Väder

Bränder

AB Voice