Cyklonen Idai

”300–400 kroppar har spolats upp”

Cyklonen Idai skördar liv i Moçambique – dödsiffran väntas stiga

avJosefin Silverberg

Ett vittne säger till CNN att så många som 300 till 400 kroppar har spolats upp vid Beira i Moçambique.

Tidigare torrlagda områden är nu helt dränkta av de stora vattenmassorna till följd av den dödliga cyklonen Idai.

Graham Taylor från Zimbabwe men boende i Moçambique sedan tio år säger att hjälparbetare på plats har sett 300–400 kroppar som spolats upp längs en sex kilometer lång sträcka vid en motorväg som leder ut från Beira, ett område som dränkts av stora vattenmassor till följd av cyklonen Idai. Det rapporterar CNN idag.

De senaste dagarna har siffrorna över hur många som behöver hjälp ökat. Nu pratar FN om 200 000 i behov av akut hjälp i Zimbabwe och 100 000 i Moçambique. Cyklonens framfart har beskrivits som en av de största humanitära katastroferna i modern tid på det södra halvklotet.

Två stora floder i Moçambique har svämmats över och FN har skickat hjälparbetare till området. Den totala omfattningen av cyklonen går ännu inte att överblicka.

”Måste slåss mot ormar”

Tidigare har det rapporterats om hur människor flyr vattenmassorna och tar sig upp i träd och på hustak. Hjälparbetare försöker rädda de strandsatta med helikoptrar och båtar.

– Människor måste slåss mot ormar, insekter och vilda djur i träden, har Ian Scher på organisationen Rescue SA tidigare sagt.

Hittills har FN bekräftat 242 döda i Moçambique, 259 döda i Zimbabwe och 56 i Malawi. Siffran förväntas stiga.

1 av 6 | Foto: Andrew Renneisen / Getty Images Europe
Folk från staden Buzi får hjälp efter att de anlänt med båt till Beira i Moçambique.
ARTIKELN HANDLAR OM

Zimbabwe

Cyklon