Coronapandemin

Stefan Löfven: Sverige har inte sämsta statistiken

Av: 

Nora Fernstedt

NYHETER

Sverige coronastrategi har kritiserats hårt, både inom landet och internationellt.

Men Stefan Löfven tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser.

– Det är fel att säga att hela vår strategi misslyckats, säger statsministern i söndagens Agenda.

Sverige klassas som ett högriskområde och lämnas utanför när Europas länder nu börjar öppna upp för resande i sommar.

Men än så länge går det inte att jämföra Sveriges siffror med andra länders coronastatistik, menade statsminister Stefan Löfven när han frågades ut i SVT.s ”Agenda”.

– I en period där vi har en hög andel tester ser det ut som att fallen ökar. Men vi ser samtidigt att de som ligger på sjukhus minskar, antalet döda minskar. Därför måste myndigheter börja jämföra äpplen med äpplen och päron med päron, säger han.

”Har inte sämst statistik”

I programmet kommenterar Löfven en karta från tyska smittskyddsinstitutet, som visar att Sverige ligger i topp när det gäller nya coronasmittade under de senaste sju dagarna.

– Sverige har inte den absolut sämsta statistiken. Man kan inte rycka ut en vecka, som på den här kartan. Man kan visa en bild för stunden, och den stämmer säkert. Men det är fel att säga att hela Sveriges strategi misslyckats, säger Löfven.

I slutet av maj rapporterade Sverige högst dödlighet i världen i covid-19 under en sjudagarsperiod, något Aftonbladet tidigare rapporterat om. Även då sa statsepidemiolog Anders Tegnell att det är svårt att jämföra dödstal mellan olika länder vid ett enskilt tillfälle.

”Brister i samhället”

Vidare menar Löfven att Sverige har följt samma huvudstrategi som flera andra länder, och lyckas med målet att hålla smittan borta från sjukvården.

– Vi skulle skydda liv och hälsa och det är vad vi har gjort.

När det gäller de många dödsfallen på äldreboenden hävdar Löfven att de inte har med Sveriges coronastrategi att göra.

– Det har att göra med brister i samhället som vi nu måste rätta till, säger han.

”Låt oss få hela sanningen”

Han tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser om hur framgångsrik den svenska strategin varit – men det kommer att göras.

Man ska bland annat titta på om Sverige hade andra reseströmmar än andra länder i början av pandemin.

– Låt oss få hela sanningen. Vi ska granskas. Det kommer regeringen och andra aktörer att göra. Det är viktigt att vi får sanningen så snart som möjligt.

Kritik från C: ”Riktigt bekymrad”

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson skriver i ett mejl till TT att han ”blir riktigt bekymrad över Stefan Löfvens intervju i kväll”.

"Vi behöver byta strategi. Vi behöver testa fler, återuppta den aktiva smittspårningen och bryta fler smittkedjor. Vi är skyldiga att agera snabbt och målmedvetet för att rädda så många människoliv som möjligt", skriver W Jonsson.

Statsminister Löfven i ”Agenda” under söndagskvällen.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Stefan Löfven

Agenda

Politik

Coronaviruset