Viruset antagligen mindre farligt än man trott

Av:  TT

Dödligheten av det nya coronaviruset, med det officiella namnet 2019ncov, är troligen något mindre än vad man tidigare trott.
Dödligheten av det nya coronaviruset, med det officiella namnet 2019ncov, är troligen något mindre än vad man tidigare trott.

Kunskapen om hur farligt det nya coronaviruset är, som hittills skördat fler än 130 människors liv, är fortfarande dålig. I dagsläget tyder dock det mesta på att dödligheten är något mindre än vad man trodde från början.

Det säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Den snabba ökningen av antalet fall och den relativa måttliga ökningen av antalet dödsfall, tyder på att dödligheten är något lägre än vad de första uppskattningarna visade. Och så är det oftast vid den här typen av smittspridningar, att dödligheten justeras ner när fler fall än de allra första blir kända.

TT: Vad är det senaste om smittspridningen?

– Vi befinner oss på något av en platå just nu, rent informationsmässigt. Vi behöver ny kunskap, en större mängd data, innan vi kan säga något mer. Vi vet fortfarande väldigt lite om smittsamheten eller vilka åtgärder som är effektiva, exempelvis. Det måste gå ett tag till, en vecka eller så, innan vi vet mer och får mer konkreta bedömningar som vi kan ta ställning till.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE