Varningen: Kvicksilver hittat i hudkrämer

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

Butiken i Malmö sålde flera hudblekande krämer.

Vid en inspektion upptäcktes det att krämerna innehåller kvicksilver.

Nu uppmanar kommunen alla att sluta att använda de farliga krämerna och att vända sig till vården.

Det var vid en miljöinspektion i en butik i Malmö den 9 januari som Miljöförvaltningen upptäckte sex hudkrämer som innehåller kvicksilver.

Krämerna används för hudblekning och innehåller enligt förteckningarna naturliga produkter såsom aloe vera och bivax, men har alltså i själva fallet haft så mycket som uppemot 30 milligram kvicksilver per kräm.

Fyndet har fått Läkemedelsverket att varna människor för att köpa krämerna, då kvicksilver kan leda till kvicksilverförgiftning och ge allvarliga skador på bland annat njurarna och nervsystemet.

– Vi har tyvärr sett att det tycks vara en stigande trend att hudblekande produkter kommer in i landet, men de har hittills innehållit hydrokinon. Det är också förbjudet men att hitta kvicksilver är än mer allvarligt. Det är mycket gammalmodigt och hälsovådligt. Alla förstår förhoppningsvis i dag att det absolut inte ska finnas i hudprodukter, säger Josefin Liljeteg, biträdande enhetschef vid Läkemedelsverket.

Foto: TT

Varning kom från Norge

Kvicksilvret lagras i kroppen, vilket gör att även små doser är farliga för konsumenten.

– Det är ledsamt och allvarligt, säger Josefin Liljeteg.

Efter att motsvarande produkter hittats i Norge varnade Läkemedelsverket Miljöförvaltningen i Malmö att det finns en möjlighet att de även finns i Sverige. Vid en slumpmässig inspektion kort därpå hittades produkterna även i Malmö, och efter tester har man kunnat bekräfta ett innehåll av kvicksilver.

– Produkterna slutade säljas omedelbart, vilket är som sig bör. Man har även lagt ett förbud med vite mot försäljning av de här produkterna i affären.

Konsumenten kan förutom allvarligare invärtes skador även få allergiska utslag såsom att pigmenteringen bleks totalt med vita fläckar eller att områden där krämen applicerats kan färgas blåsvart.

Då ska man söka vård

Kvicksilvret utsöndras till viss del även på naturlig väg, via urin och avföring. Då det frigörs i luften är det heller inte bara användaren av krämerna som riskerar att drabbas av kvicksilverförgiftning, utan även andra personer i hushållet.

– Man ska förstås omedelbart sluta använda de här krämerna. Sen kan jag förstå att man säkert bär på en oro om man använt dem men risken beror lite på hur länge man använt det. Är det bara en kortare tid är risken inte lika hög.

Om man däremot har barn i hushållet rekommenderar Läkemedelsverket att man vänder sig till vården.

– Jag skulle vända mig till vården om jag använt krämerna en längre tid men även om du har barn i hushållet.

Okänt om det säljs på andra ställen

Läkemedelsverket har i dagsläget ingen uppfattning om hur längre produkterna sålts i butiken, hur många som har använt sig av krämerna eller om de finns i andra butiker i Malmö eller i övriga landet.

– Det är jättesvårt att säga men det är nog ingenting jag skulle utesluta, att krämerna inte finns på andra ställen i Sverige.

Förutom att ha sålt kosmetiska produkter med kvicksilver i - vilket är förbjudet i Sverige - har butiksinnehavaren även brustit då hen inte anmält att produkterna importerats till landet, gjort någon säkerhetsrapport eller haft någon svensk märkning.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM