Nära 40 döda i skalvet i Turkiet

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AP/TT
Räddningsarbetare fortsätter att leta efter överlevande i Elazig i östra Turkiet efter jordbävningen i fredags kväll.

Minst 38 människor har bekräftats döda och 1 607 människor har skadats i det jordskalv som drabbade östra Turkiet i fredags kväll. Ännu söker räddningsarbetare efter saknade.

Jordbävningen, som hade magnituden 6,8, hade sitt centrum i orten Sivrice i provinsen Elazig, men flera andra städer i närheten påverkades också. De flesta av de omkomna har bekräftats i Elazig, men även fyra i provinsen Malatya.

Tre personer saknades ännu på söndagskvällen i Elazig.

– Vi är fortfarande hoppfulla, vi har inte givit upp hoppet, sade Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu till CNN Türk.

Räddningsinsatserna har hela helgen fortsatt med hopp om att rädda överlevande från bråten efter rasade byggnader. Minst 45 personer har hittills räddats, enligt den senaste rapporten från katastrofmyndigheten Afad.

En del invånare i Elazig valde att tillbringa natten mot söndagen utomhus trots att termometern visat på minus tio grader. Ett efterskalv med magnituden 5,1 på lördagskvällen har gjort att många beslutat att inte sova inomhus. Sedan skalvet i fredags har fler än 500 efterskalv med magnituder mellan 1,0 och 5,1 inträffat, enligt Afad.

– Vårt hus är gammalt och det finns små sprickor. Gud vet om det kommer att överleva ett till skalv, sade Esra Kasapoglu som bor i Elazig.

Närmare 80 byggnader har rasat och 645 har fått svåra skador i Elazig och Malatya.

President Recep Tayyip Erdogan besökte området i lördags och har lovat att nödvändiga åtgärder ska vidtas för att människor inte ska behöva vara hemlösa. Enligt inrikesminister Soylu har fler än 15 000 människor tagits emot i sporthallar och i skolor, och fler än 5 000 tält har satts upp.

Publicerad: