Uppsalareportage

Omtvistad semla med kola och havssalt gör entré

Av: 

Joanna Górecka

Mats Helin håller upp den omdebatterade kolasemlan med havssalt.
Mats Helin håller upp den omdebatterade kolasemlan med havssalt.

NYHETER

Ica Maxi Gnista har gjort det igen.

Efter kioskvältarna semmelwrapen och Nutella-semlan har nu butikens bagare skapat ett nytt banbrytande fettisdagsverk: kolasemlan med havssalt.

Ett bakverk som delar Uppsala.

Under semmeldagen äts omkring 6 miljoner semlor årligen. De senaste åren har den traditionella semlan oförskräckt förnyats. Versioner som semmelwrapen, prinsessemlan, mufflan och Wiener-semlan har alla utmanat den traditionella fastlagsbullen på fikaborden de senaste åren. I år kommer ännu en ny semmelmodell signerad Ica Maxi Gnista i Uppsala: semlan med kola och havssalt istället för mandelmassa, en version som väckt en del starka reaktioner på sociala medier.

Ett antal semmelälskare betackar sig nydanandet och framhåller klassikern som den enda fastlagsbullen värd namnet. Men chefsbagare Mats Helin tycker att det är skoj att röra om lite i grytan och liva upp det traditionella receptet.

– Vi kokar kolasåsen med smör och grädde och så har vi havssalt till för att förstärka smaken. Och sen har vi i massa grädde såklart. Det är ett bra alternativ för alla som inte gillar mandelmassa. Jag tycker att det blev en riktigt bra kombo, säger Mats Helin och fortsätter:

– Wrapsemlan som vi gjorde för två år sen blev ju en jättegrej. TV-kanalerna kom och gjorde reportage, alla skrev om den. Men kolasemlan har mest tagits emot positivt. Sen finns det alltid ett gäng som säger ifrån på sociala medier och tycker att vi ska låta semlan vara som den är – men den vanliga semlan bakar vi såklart alltid, så det finns gott om bullar för den som föredrar den klassiska smaken.

Den nya semlan är en favorit för Jenny Lahdo, 24.

En vattendelare

När Aftonbladet Uppsala låter några Uppsalabor smaka på den nya semlan går åsikerna isär. Thomas Brattberg, 42, är inte helt förtjust.
– Om en vanlig semla får 5 av 5 så är det här kanske en trea. Jag är gladare i den klassiska smaken, säger Thomas.

Jenny Lahdo, 24, är mer entusiastisk.
– Jag gillar inte mandelmassa, så det här är toppen. Här är kanske semlan för mig!

Thomas Brattberg var inte eld och lågor över den nya smakupplevelsen.

Banoffeesemlan och andra nyheter

Ica Maxi Gnista är inte de enda som semmelbakar så det knakar. På Hovkonditoriet Ghünterska har det varit full rulle på semmelbakandet sedan jul. På tisdagar erbjuder schweizeriet dessutom en rad spännande alternativ.

– Vi erbjuder en semla med hjortronsylt, en chokladsemla, en wienersemla och en blåbärssemla. På helgerna kan man dessutom smaka på den väldigt populära banoffesemlan eller hasselnötssemlan, säger Matilda Landing, delägare i Ghünterska och berättar att det bakas semlor året om på hovkonditioriet.

– Turister efterfrågar semlan året runt. Det är en svensk klassiker som många är nyfikna på. Sen har vi en julvariant som är väldigt populär, saffranssemlan. Och direkt efter jul börjar kunder efterfråga den klassiska semlan.

Landings Konditori uppger att de erbjuder en ny amarettosemla för i år och annars lägger krutet på den traditionella semlan. Ofvandahls Café och Hovkonditori satsar i sin tur helhjärtat på den klassiska modellen.
– Vi kör på den vanliga, klassiska semlan. Vi har haft semlor sen januari som går åt rejält, säger konditorn Pier Andersén.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny second hand-butik ska ändra Uppsalabornas köpvanor

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsalareportage

Uppsala

Semlor

Bakning