Tusentals kan vara smittade av Kinavirus – men ingen oro för svenskar

avVictor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 62 är bekräftat smittade – men brittiska forskare tror att över 1 700 kan ha drabbats av det mystiska lungviruset.

Nu inför allt fler länder extra kontroller av passagerare från kinesiska Wuhan.

– Vi ser dock fortfarande ingen effektiv spridning mellan människor, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

Med 17 nya konfirmerade fall upptäckta i Kina har antalet smittade alltså stigit till 62 , varav ett par personer har dött.

Man har även upptäckt två fall utanför Kina, två i Thailand och en i Japan. De berörda ska ha rest till Wuhan.

Brittiska forskare varnar nu för att antalet smittade kan vara så många som 1 700, enligt BBC News.

Forskare orolig

Just att smittade personer upptäckts i andra länder är en detalj som gör att forskarna vid Imperial College i London höjer ett varningens finger.

– Det har gjort mig orolig. Att Wuhan har exporterat tre fall till andra länder indikerar att det funnits många fler fall än de som rapporterats, säger professor Neil Ferguson till BBC.

Han fortsätter:

– Jag är långt mer bekymrad än jag var för en vecka sedan.

Foto: STR / TT
En patient förs in på Jinyintan-sjukhuset i den kinesiska staden Wuhan där flera personer som drabbats av det sarsliknande viruset vårdas.

Flera länder, däribland Singapore, Hongkong och USA har infört särskilda kontroller av passagerare anländande från Wuhan.

Svenske statsepidemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten manar dock till fortsatt lugn.

– Det är fortfarande så att det globala systemet för att hantera detta, där WHO är spindeln i nätet, fungerar väldigt bra. Kineserna håller oss väl uppdaterade med vad de hittar. Att man hittat fler fall är goda tecken och visar att man fortsätter undersöka hundratals personer, säger Tegnell till Aftonbladet.

I de fall personer har dött har de haft en sjukdomsbild med sedan tidigare nedsatt immunförsvar.

Det nya viruset har jämförts med sars, som dödade nästan 650 människor i Kina och Hongkong mellan 2002 och 2003. Men enligt Anders Tegnell ter sig det nu aktuella viruset inte lika smittsamt.

– Det är inget som tyder på att det ligger i samma klass med de coronavirus som ställt till med stora problem tidigare.

Undvik fiskmarknader i Wuhan

Att varna personer på besök i Kina eller grannländer finns ingen anledning till, enligt Anders Tegnell.

– Men befinner man sig i området kring Wuhan ska man undvika den formen av marknader där smittan spridits. Merparten av fallen har ju haft mer eller mindre direkt kontakt med den marknaden.

Marknaden där smittan spreds har varit stängd sedan en tid tillbaka, men var tidigare en plats för försäljning av fisk och skaldjur, men även levande djur som kaniner, ormar och fåglar.

PODD Det nya kinaviruset - så orolig bör du vara

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det nya coronaviruset. Hur farligt är det och bör vi oroa oss här i Sverige? Gäst är smittskyddsexperten Pasi Penttinen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM