Recep Tayyip Erdogan

Erdogan sågar arabländers stöd till Trumpplan

Av: 

TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild

NYHETER

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan går till hårt angrepp mot de länder i Mellanöstern som ställt sig bakom USA:s president Donald Trumps plan för fred mellan israeler och palestinier.

– De arabländer som stödjer en sådan plan gör sig skyldiga till förräderi gentemot Jerusalem, liksom mot sitt eget folk, och framför allt mot hela mänskligheten, säger Erdogan i ett tal i parlamentet enligt AFP.

Han pekar ut Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Oman. De tre sistnämnda hade sina USA-ambassadörer på plats i Vita huset på tisdagen när Trump presenterade sin plan tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Saudiarabien skickade ingen representant, men har uppmanat palestinska ledare att acceptera planen som en grund för nya samtal med Israel.

– Fy skäms! säger Erdogan.

Oberoende bedömare beskriver Israel som den stora vinnaren på Trumps plan, som bland annat erkänner Jerusalem som Israels odelade huvudstad. Den ger också klartecken till Israel att annektera Jordandalen och bosättningar på ockuperad palestinsk mark, ytterligare anledningar till att den palestinska sidan förkastar initiativet.

Turkiets relationer med Saudiarabien försämrades kraftigt efter mordet 2018 på journalisten Jamal Khashoggi inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Ankara och Riyad stödjer också olika sidor i konflikten i Libyen.

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps fredsplan hyllas och förkastas

ÄMNEN I ARTIKELN

Recep Tayyip Erdogan

Israel/Palestina-konflikten

Benjamin Netanyahu

Turkiet

Mellanöstern

Saudiarabien

Förenade arabemiraten